Mesajı Okuyun
Old 21-05-2012, 11:31   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhabalar, bir tekstil firmasında yaklaşık 13 yıldır çalışan müvekkilim, çalışma şartlarının ağırlaştığından (bazı günler 16 saat çalıştığı oluyor) ve görevi dışındaki işlerde görevlendirildiğinden (örneğin işverenin faturalarını yatırmak vb. dışarı işleri gibi.) bahisle istifa dilekçesi vererek tazminatını almadan işten ayrılıyor. Bu durumda müvekkilim tazminata hak kazanır mı? Kazanırsa önce işverene bir ihtar çekip bunu talep etmemi mi yoksa direkt olarak dava açmamı mı önerirsiniz ?
Teşekkürler, iyi çalışmalar...
Sayın av.onur22;

Müvekkilinizin fazla çalışma yaptığı halde fazla çalışma ücretleri ödenmiyor ve işveren tarafından iş akdinde kararlaştırılan çalışma koşullarına ve/veya işin ruhuna uygun olmayan şekilde davranışlar sergileniyor ise haklı nedenle iş akdini sonlandırabileceği ve dolayısıyla kıdem tazminatına hak kazanacağı kanaatindeyim.

Dava açmadan önce feshe ilişkin bildirimde bulunmanın -her ne kadar istifa dilekçesi sunduğunu belirtmiş de olsanız işleme konulmamış olma ihtimali yüksektir- işverenin vereceği yanıtların da kendilerini bağlayıcı olacağı göz önünde bulundurulduğunda yararlı olacağı kanaatindeyim.

"....tarihinde belirttiğim nedenlerle haklı olarak iş akdimi feshettiğime ilişkin istifa dilekçesi sunmuş olmakla kıdem tazminatı ve sair alacaklarımın hesaplanarak tarafıma... gün içerisinde ödenmesi, aksi halde yasal yollara başvuracağım hususunu ihtaren bildiririm" çerçevesinde bir ihtarname gönderilmesi yerinde olacaktır.

Ancak önemle belirtmek gerekecektir ki fazla çalışmaya ve işverenin haksız yaklaşımlarına ilişkin iddiaların ispat yükü elbette müvekkilinizde olacaktır.

Saygılarımla..