Mesajı Okuyun
Old 17-05-2012, 17:42   #5
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ACGürkan
İyi çalışmalar şöyle bir sorum olacaktı:
Yıllık ödenmesi kararlaştırılan bir kira bedeli ödenmez, 13 Örnek ile (Adi kira ve hasılat kirasına ait takip il) takip gerçekleştirir, takibi kesinleştirerek tahliye isterseniz ortaya şöyle bir durum çıkmaz mı?
Bütün yılın kira bedelini istemenize rağmen yılın sonu gelmeden kiracıyı tahliye ettirmiş olacaksınız.(Mesela 2012 yılının kira bedelini istiyorsunuz ama Ağustosta tahliye ettirdiniz ve kiracı tahliye edilmiş olmasına rağmen Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarının kira bedelini de ödemek zorunda kaldı.)
Hem bütün yılın kira bedelini alıp hem de kiracı nasıl tahliye ettirilebilir?
Benim aklıma şöyle bir öneri geldi: Ödeme emrini "kira akdinin süresi sonunda feshi ve tahliye taleplidir" diye gönderip icra mahkemesinden de kira akdinin sonunda kiracının taşınmazdan tahliyesi istenebilir. Fikir ve mümkünse içtihatlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla.

Yıllık kira bedeli tayin edilen tarihte ödenmezse, borç muaccel hale gelir. Yapılacak icra takibinde "yıllık kira" talep edilir. Bu hususu denetlemek ne icra müdürlüğünün ne icra mahkemesinin görev kapsamındadır. Vaki itiraz üzerine açacağınız "itirazın kaldırılması ve tahliye" davasında dava kabul edilecek muhtemelen %40 inkar tazminatına da hükmolunacaktır.

Borçlu-Kiracı yeni kira dönemi gelmeden mecuru tahliye ederse ve dosya borcunu ödememişse, kalan aylar için menfi tespit davası açabilir ya da borcu ödemek zorunda kalırsa istirdat davası açabilir. Her iki davada da "boşta geçen süre" hesaplanacak, Yargıtay uygulamasına göre 2-3 aylık boşta geçen süre de kiralayanın alacağı olarak kabul edilecektir.