Konu
:
Şirket Vekili ve Ortağından Alınan Taahhüdün İhlali.
Mesajı Okuyun
17-05-2012, 13:34
#
6
Av. Engin EKİCİ
Alıntı:
Yazan
Av.Kerimhakanözen
Değerli meslektaşım. öncelikle yaptığım araştırmalarda öğrendiğime göre
şirketin müdürü yöneticisi yada yetkilisi olması gerekiyormuş taahhüt olduğunuz kişinin.
Benim durumumda ise vekaletname ile vekil olmuş kişiden aldık ve bu konu tartışmalı. Yargıtay kararı bulmam lazım ve ben 8. ceza dairesinin 24.03.1992 tarih ve 1992/2496e.-3960k. numaralı kararının benim konumla alakalı olduğunu buldum ama kararı bulamıyorum. Eğer kararı bilen bulabilecek olan varsa yada konumla ilgili bilgisi olan varsa hala yardımınıza ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 'İDARE VE TEMSİL' başlıklı 540. maddesini incelemenizi öneririm. :
Alıntı:
"I - MÜDÜRLER:
1. ORTAK OLANLAR:
Aksi kararlaştırılmış olmadıkça, ortaklar hep birlikte müdür sıfatiyle şirket işlerini idareye ve şirketi temsile mezun ve mecburdurlar
.
Şirket mukavelesi veya umumi heyet kararı ile şirketin idare ve temsili ortaklardan bir veya birkaçına bırakılabilir.
Kuruluştan sonra şirkete giren ortaklar, bu hususta umumi heyetin ayrı bir kararı olmadıkça, idare ve temsile mezun ve mecbur değildirler.
Limitet şirketin temsilcileri arasında bir hükmi şahıs bulunduğu takdirde, ancak o hükmi şahıs adına limitet şirketin temsil ve idaresini üzerine almış bulunan hakiki şahıs limitet şirketin temsilcisi olarak tescil ve ilan edilir."
Örneğin -eğer limited şirket ise- borçlu şirketçe birinci fıkradaki düzenleme uyarınca ortakların yetkili olma vasfının aksi kararlaştırılmış mı kararlaştırılmamış mı gibi hususları da değerlendirmek gerekir. Zira eğer aksi yönde bir düzenleme söz konusu değil ise ortaklar da şirketi temsile yetkilidirler.
Saygılarımla..
Av. Engin EKİCİ
Üye Kimliği
Av. Engin EKİCİ İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av. Engin EKİCİ İsimli Üyeye Email Gönderin
Av. Engin EKİCİ İsimli Üyenin İnternet Sayfası
Av. Engin EKİCİ İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın