Mesajı Okuyun
Old 15-05-2012, 09:04   #2
sebepsiz zenginleşme

 
Varsayılan

[quote=tuval2310]Merhabalar;

Müvekkilim (L) bir senedin lehdarı ve ilk cirantası.Ancak senette şöyle bir durum söz konusu ;

Keşideci (K)ile şuanda ihtiyati haciz talep eden hamil (H) kanuna aykırı bir iş için anlaşıyor ve H işin yapılması için , K'ya bir miktar para veriyor.Müvekkil L de ikisinin ortak arkadaşı.Daha sonra K ve H kendi aralarında anlaşmazlığa düşüyor , H ,Kdan senet istiyor.K da senedi olaydan tamamen bağımsız L lehine düzenliyor ve Hye vermesi için Lye gönderiyor.(3 kişi de farklı şehirlerde yaşıyor ve haytaları boyunca senetle , çekle hiç bir işleri olmamış)

H de Lye senet üzerindeki hakları devretmesi için senedi ciro ettiriyor.Müvekkil kendini de borç altına soktuğunu bilmeden , iyi niyetle haklarını H ye devrettiğini düşünerek imzayı atıyor.

Senet ödenmiyor , süresinde protesto düzenleniyor ve Lnin ikametgahında ihtiyati haciz için ticaret mahkemesine başvuruluyor.Hakim de duruşma günü veriyor.

Bu arada ben bonoyu inceledim ;

-rakamla yazan meblağda TL ibaresi yok.
-Knın yaşadığı şehir yetkili kılınmış
-Keşide yerinin sonradan yazıldığı çok açık ;yazı ve kalem farklı
-Keşide günü de sonradan yazılmış

Öncelikle ;

Lnin ikametgahı mahkemesinde ihtiyati haciz talep edildiğinden yetki itirazında bulunmayı düşünüyorum.

1)Bu itirazın kabul edilmemesi halinde diyerek ticari bir dava olmamasını idiia edip görev itirazında da bulunabilir miyim?Veya başka bir öneriniz olabilir mi?

2)İcra takibi açılmadan menfi tespit davası açıp tedbir talep etmeyi düşünüyorum ; olaydan tamamen bağımsız ve iyi niyetli müvekkilim lehine karar çıkması için neleri iddia edebilirim?

3)Diyelim ki Lnin ikametgahı mahkemesi ihtiyati haciz kararını verdi , menfi tespit davasınde tedbir talebi reddedildi ; bu durumda neler yapabilirim?

İcra ve İflas Kanunu’nda ihtiyati hacizde yetkili mahkemenin neresi olacağı m. 258’de düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre, ihtiyati hacizde yetki İİK m. 50 hükmüne göre belirlenir. O halde, ihtiyati haczi düzenleyen İİK. 258. madde hükmünde de kambiyo senetlerine mahsus özel bir düzenleme yer almamaktadır1) Keşidecinin İkametgâhı Mahkemesi2) Keşide Yeri Mahkemesi2) Keşide Yeri Mahkemesi3) Hamilin İkametgahının Bulunduğu Yer Mahkemesi

Bence Ticaret Kanununda çek bono poliçe düzenlenmiş olup ticaret mahkemesinin görev alanına girer ama olayımızda Usülüne uygun düzenlenmiş senet var mı ona bakmak gerekir yani “Bono” veya “Emre muharrer senet” ibaresi
• Lehdarın adı soyadı
• Senedin düzenleme yeri ve tarihi
• Ödeme yeri
• Muayyen bir bedelin kayıtsız şartsız ödeneceği vaadi
• Senedi tanzim edenin imzası yer almakta mıdır olayınızda TL İbaresi yazmamakta Euro İbaresi Yazmamakta acaba bu usulüne uygun düzenlenmiş senet diyebilir miyiz?Keşide yeri sonradan düzenlenebilir isterse fosforlu kalemle yazılsın bu senet olmasına engel olmadığı kanaatindeyim

İcra takibinden önce menfi tespit davası açarsanız %15inden aşağı olmamak üzere teminatı yatıracağınızı dava dilekçenize yazın K ile H arasındaki kötüniyetin kurbanı olduğunu yazın K ile H nin düzenlemiş olduğu senedin her nekadar alt ilişkiden bağımsız soyut olduğu belli de olsa bu neyin alacağıdır neyin borcudur neye binaen Müvekkilden bu senet bedeli talep edilmekte örneğin ticari ilişki mi defterlerini ibraz etsin örneğin mal mı satmış l h ye neymiş deyin yada K ile H Arasındaki ilişkinin sizden para koparma çabasıyla düzenlendiğini beyan edin bunlar aklıma gelenler