14-05-2012, 07:37
|
|
|
İthiyati haciz,kanuna aykırı temel ilişki,menfi tespit ACİL
Merhabalar;
Müvekkilim (L) bir senedin lehdarı ve ilk cirantası.Ancak senette şöyle bir durum söz konusu ;
Keşideci (K)ile şuanda ihtiyati haciz talep eden hamil (H) kanuna aykırı bir iş için anlaşıyor ve H işin yapılması için , K'ya bir miktar para veriyor.Müvekkil L de ikisinin ortak arkadaşı.Daha sonra K ve H kendi aralarında anlaşmazlığa düşüyor , H ,Kdan senet istiyor.K da senedi olaydan tamamen bağımsız L lehine düzenliyor ve Hye vermesi için Lye gönderiyor.(3 kişi de farklı şehirlerde yaşıyor ve haytaları boyunca senetle , çekle hiç bir işleri olmamış)
H de Lye senet üzerindeki hakları devretmesi için senedi ciro ettiriyor.Müvekkil kendini de borç altına soktuğunu bilmeden , iyi niyetle haklarını H ye devrettiğini düşünerek imzayı atıyor.
Senet ödenmiyor , süresinde protesto düzenleniyor ve Lnin ikametgahında ihtiyati haciz için ticaret mahkemesine başvuruluyor.Hakim de duruşma günü veriyor.
Bu arada ben bonoyu inceledim ;
-rakamla yazan meblağda TL ibaresi yok.
-Knın yaşadığı şehir yetkili kılınmış
-Keşide yerinin sonradan yazıldığı çok açık ;yazı ve kalem farklı
-Keşide günü de sonradan yazılmış
Öncelikle ;
Lnin ikametgahı mahkemesinde ihtiyati haciz talep edildiğinden yetki itirazında bulunmayı düşünüyorum.
1)Bu itirazın kabul edilmemesi halinde diyerek ticari bir dava olmamasını idiia edip görev itirazında da bulunabilir miyim?Veya başka bir öneriniz olabilir mi?
2)İcra takibi açılmadan menfi tespit davası açıp tedbir talep etmeyi düşünüyorum ; olaydan tamamen bağımsız ve iyi niyetli müvekkilim lehine karar çıkması için neleri iddia edebilirim?
3)Diyelim ki Lnin ikametgahı mahkemesi ihtiyati haciz kararını verdi , menfi tespit davasınde tedbir talebi reddedildi ; bu durumda neler yapabilirim?
Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
|