Mesajı Okuyun
Old 10-05-2012, 12:22   #2
özfn_34

Alıntı:
Yazan Av. Emrah GELEŞ
Merhabalar,
görülmekte olan bir davada (Asliye) bilirkişi raporu davalı taraflara tebliğ edilmemiş. Hakim, 80 davalı olsa hepsine tebligat mı çıkaracağız? gibi bir cümle kullandı. Bazı yargıtay kararları koydum fakat net şekilde ifade eden bir karara ulaşamadım. Hakim HMK 150 gereği itirazda bulunamayacağımızı belirtti . Bu konuda görüş ve karar yardımına ihtiyacım var

Aslolan bilirkişi raporunun taraflara tebliği olmakla birlikte, hakimin gerekçesinin, bu hususun ihtarda açıkça yer alması kaydıyla duruşmalara katılmayan/tahkikata ilişkin giderleri süresi içinde yatırmayan tarafa tebliğin zorunlu olmadığı kanaatinde olmasına bağlıyorum.Zira, Yargıtay da aynı görüşte (Kararın HUMK'un ilgili maddesine dayanılarak verildiğini belirtmeliyim.)

HMK md. 281/1'e göre:

"Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilirler."

T.C.
YARGITAY
19. HUKUK DAİRESİ
E. 2001/2799
K. 2001/3139
T. 24.4.2001

"Mahkemece toplanıp değerlendirilen delillere, özellikle oluşa ve dosya içeriğine uygun olarak düzenlenen uzman bilirkişi raporunda belirtilen kusur oranının ve tazminata ilişkin hesaplamanın hükme esas alınmasında bir usulsüzlük bulunmamasına ve HUMK'nun 213/son maddesinde, geçerli bir özrü olmadan duruşmaya gelmeyen tarafın yokluğunda cereyan eden işlemlere itiraz edemeyeceğinin öngörülmüş bulunmasına göre, davalılardan Mehmet Doğan ile Bekir Aktaç'ın yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenlerden alınmasına, 24.4.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi." (Ayrıntılı bilgi için bkz http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=65322)

HMK md.358'e göre:

Duruşmalı olarak incelenen işlerde taraflara çıkartılan davetiyelerde, duruşmada hazır bulunmadıkları takdirde tahkikatın yokluklarında yapılarak karar verileceği hususu ile başvuran tarafa çıkartılacak davetiyede, ayrıca, yapılacak tahkikatla ilgili olarak bölge adliye mahkemesince belirlenen gideri duruşma gününe kadar avans olarak yatırması gerektiği açıkça belirtilir.

Başvuran, kabul edilebilir bir mazerete dayanarak duruşmaya gelemediğini bildirdiği takdirde, yeni bir duruşma günü tayin edilerek taraflara bildirilir.

Başvuran mazeretsiz olarak duruşmalara katılmadığı veya tahkikatla ilgili giderler süresi içinde yatırılmadığı takdirde, dosyanın mevcut durumuna göre karar verilir. Şu kadar ki, öngörülen tahkikat yapılmaksızın karar verilmesine olanak bulunmayan hâllerde başvuru reddedilir." denilmektedir.

Yine de ben savunma hakkının kısıtlanmaması bakımından bilirkişi raporunun taraflara tebliğinin zorunlu olduğunu düşünüyorum. HMK md. 281 buna ilişkin bir istisna getirmiş değildir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu T. 10.2.2010, E. 2010/13-26 ve K. 2010/73 sayılı kararının da konuyla birebir örtüştüğünü ve işinize yarayacağınızı düşünüyorum.

Saygılarımla