05-05-2012, 10:32
|
#1
|
|
İstihkak Davaları, Sorular, Sonu Gelmeyen Sorunlar..
Alacaklı (A), borçlusu (B) yönelik icra takibi başlatıyor ve devamında işyerinde haciz işlemleri gerçekleştiriliyor. Rakamın yüksek olması ve borçlunun nakit ödeme gücünün bulunmaması nedeniyle borçlu, borcuna karşılık işyerini (işyeri kiralıktır, işletmesini) içerisindeki eşyalarla birlikte alacaklısına bırakıyor. Alacaklı yeni kira kontratıyla, tadilat ve tamirat sonrası (aynı konuda) faaliyete başlıyor. Sorunda bu aşamadan sonra ortaya çıkıyor; zira borçlunun birçok kişiye borcunun olduğu, işyerindeki eşyaların daha önceden birçok kez haczedildiği anlaşılıyor ve diğer alacaklılar hacizli malları muhafaza altına almak için işyerine gelmeye, muhafaza tehdidiyle tahsilat yapmaya çalışıyorlar. (A) bu şekilde bir iki kişiye haciz tehdidi altında (hacizli mallara karşılık) ödemede de bulunuyor fakat hem bu kişiler ve hemde diğer alacaklılar borçludan alınma imkanı olmayan alacakları için işyerine tekrar geliyorlar ve istihkak iddiaları üzerine davalar açılıyor.
1) Durum işyeri devri olarak kabul edilebilirmi, (A) işletme devri nedeniyle borçlardan sorumlu olurmu?
2) İşyerindeki mallar üzerinde haczi bulunan herkes, bu mallar üzerinde muhafaza hakkına sahipmidir, (A)’ dan yasal olarak talepte bulunabilirmi? (A)’ nın kendisinin de alacağı nedeniyle eşyalar üzerinde haczinin bulunması durumu değiştirirmi?
3) Haciz tehdidi ile (hacizli malların muhafazasını engellemek amacıyla) yapılan ödemeler, istirdat davası ile geri alınabilirmi?
|