Zeynep Hanım,
KDV Kanunu'nun atıfta bulunduğunuz 17/s bendi :
"özürlülerin eğitimi, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları" nın teslimleri KDVden istisna edilmiş.
Özürlülerin
günlük yaşamları için üretilmiş
her türlü araç istisna kapsamında. Müvekkilinizin edinmiş olduğu otomobil, eğer, özürlülerin kullanması için özel olarak üretilmiş ya da modifiye edilmişse istisnadan yararlanabileceğiniz kanısındayım.
Özürlüler toplu taşım aracı kullanmada zorluk yaşıyor, ayrıca kendi kullanacağı bir otomobile de ihtiyaç duyabiliyor, dolayısıyla otomobil günlük yaşam aracıdır ve her türlü araç kapsamına girer. Kanun koyucunun bu görüşte olduğunu düşünüyorum.
Yılmazkan bey'in belirttiği gibi, açıkça vergi alınmaması gereken bir teslimden vergi almak vergi hatasına girer. Müvekkiliniz KDv'yi ödemiş, satıcı firma da bunu beyan ederek (varsa kendi mahsuplarını yapmak suretiyle) nakden ya da hesaben maliye hazinesine ödemiştir. Bu nedenle yapılan ödemenin iadesi için, kanımca satıcı firmanın bağlı olduğu vergi dairesine, red cevabı üzerine GİB'e başvurarak iade talep edebilirsiniz. red cevabı gelirse dava açarsınız. Buralardaki sürelere dikkat edin lütfen.
Ancak, tebliğin iptali için Danıştay'a başvurmak ve iptalinden sonra talepte bulunmak da bir seçenek olur ki buradaki usul hakkında yorum yapmak beni aşar biraz
