Mesajı Okuyun
Old 02-05-2012, 13:39   #3
Canavar Avukat

 
Varsayılan

Bu konuyla alakalı olarak yine biraz kendim çaldım kendim oynadım misali bir durum söz konusu oldu. Zira, soruyu sordum ama herhangi bir cevap buraya gelmeden önce araştırıp cevabını bulup müvekkile dönmüş oldum. Durumu sizlerle de paylaşayım. En azından konuyla ilgili sıkıntısı olan başka arkadaş olursa yararlanır.


Bu konuda İş Kanunu kapsamında yer alan düzenlemeleri de göz önünde bulundurduğumuzda tavsiyemiz ve görüşümüz şu yönde olabilir:

Öncelikle İş Kanunun, bu konuya atfen belirtmiş olduğu maddesinde şu açıklama yer almaktadır:



Ücret hesap pusulası
Madde 37 - İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.
Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.


Buna göre, ilgili aya ilişkin işçiye verilecek bordronun işçi tarafından ihtirazı kayıt koymadan imzalanması ve belgenin kendisine bu şekilde imza karşılığında verilmesi, bu belgenin ibraname hükmünde olduğu anlamına gelmektedir. Dolayısıyla işçi bu durumda, ilgili ayla ilgili alacağı bulunduğunu iddia edemeyecektir. Fakat online ortamda bahsettiğiniz şekilde ortada hiçbir bir imza bulunmadan bordro verilmesi halinde işçi, söz konusu aya ilişkin işçilik ücret alacakları ile ilgili (fazla mesai vs.) iddiada bulunabilecektir. Çünkü bu durumda kendisine vermiş olduğunuz bordro ibraname hükmünü kaybetmektedir.

Yargıtay kararlarını incelediğimiz zaman da Yargıtay'ın bu husustaki görüşleri bordroların işçiye verilirken kendisine imzalatılarak verilmesi yönünde olmaktadır.

Durumu özetlemek gerekirse:




Bordroların imzalanma zorunluluğu 3 neden bakımından önemlidir.
1. 4857 sayılı iş kanunun 37 maddesi ile İşverenlerin, bankaya yatırılan ücret ve benzeri alacakların hesabını gösterir imzalı bir pusulanın personele verilmesini zorunlu tutulması,
2. İncelemelerde İşverenlerin ücret hesap pusulasını personele verdiklerini ispatlama yükümlülüğü yerine getirdiğinin ispat edilmesi durumu,
3. Personelin hakları için açtıkları davalarda Mahkemelerin ve Yargıtay’ın imzalı ücret bordrolarına ispat edici belge olarak itibar etmesidir.
Genellikle işletmelerde bordro imzalatılmasındaki zorluk veya amacının bilinmemesi nedeniyle bordro imzalatılmaktan kaçınılmaktadır.
Unutulmaması gereken konu Yargıtay’ın verdiği kararlarda ücret bordrolarının usulüne uygun düzenlenmesi, bordrodaki bilgilerin doğru olması, personelin ihtirazı kayıt koymadan imzalanması halinde ilgili ayla ilgili alacağı bulunduğunu iddia edemez şeklindedir. (Yargıtay Kararı)