|
520.maddeyi bütünü ile ele aldığımızda devir için sıkı esas ve şekil şartları konulduğunu anlıyorum. Devre ilişkin olarak pay defterine kayıt yapabilmek için esas sermayenin en az 3/4'üne sahip ortaklardan en az 3/4'nün devre onay vermesi gerekmektedir. Sözü geçen şirkette 2 ortak olduğundan diğer ortağın devir vaadine onay vermesi şarttır. 520'deki bu düzenleme geçerlilik koşulu olup taraflar arasında dahi geçerli olması için şartların sağlanması gerekir. Aşağıdaki karar da bu yöndedir. Esas sözleşmeyi ticaret sicil memurluğundan da temin edebilirsiniz.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
Esas :2011/741
Karar:2011/1607
Tarih:14.02.2011
-YARGITAY İLAMI-
Taraflar arasında görülen davada Kadıköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 28/06/2007 tarih ve 2006/649-2007/410 sayılı kararın YARGITAYca incelenmesi davalı Hasan Vahdi Bingöl vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, bazı noksanlıkların ikmali için dosya mahalline gönderilmişti. Bu noksanlıkların giderilerek dosyanın gönderildiği anlaşılmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Duygu Süzer tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketteki payını davalı Hasan’a noter belgesiyle devrettiği halde şirketin diğer hissedarı davalı Sakine’nin pay devrinin pay defterine işlenmesine yanaşmadığını ileri sürerek, şirket ortaklığından ayrıldığının tespiti ile pay devrinin pay defterine işlenmesine karar verilmesini talep ve DAVA ETMİŞTİR.
Davalılar davaya CEVAP VERMEMİŞLERDİR.
Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, TTK. 520/2 nci maddesinde devrin pay defterine kayıt koşulları belirlendiği, ancak ortağın mahkeme kararıyla muvafakate zorlanamayacağı gerekçesiyle davalı Hasan yönünden pay devrinin iki taraf arasında hüküm ifade ettiğinin tespitine, diğer davalılar hakkındaki davanın TTK 520. madde gereğince reddine KARAR VERİLMİŞTİR.
Kararı, davalı Hasan Vahdi Bingöl vekili TEMYİZ ETMİŞTİR.
Dava, limited şirketteki pay devrinin pay defterine işlenmesi talebine ve ortaklıktan ayrılmanın TESPİTİNE İLİŞKİNDİR.
TTK’nun 520. maddesinde, bir pay devrinin şirket hakkında ancak şirkete bildirilmek ve pay defterine kaydedilmek şartıyla hüküm ifade edeceği, devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, ortaklardan en az dörtte üçünün devre muvafakat etmesi ve bunların esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olması şartlarıyla birlikte, nihayet, anılan maddenin son fıkrasında, pay devri veya devir vaadi hakkındaki mukavele yazılı şekilde yapılmış ve noterde imzası tasdik ettirilmiş olmadıkça ilgililer hakkında dahi hüküm ifade etmeyeceği AÇIKÇA BELİRTİLMİŞTİR.
Limited şirketlerde pay devrinin tarafları bağlaması bir başka ifadeyle taraflar yönünden dahi geçerli olması yasada öngörülen pay paydaş çoğunluğunun devre muvafakat etmiş olmasına bağlı olup, bu muvafakat sağlanana kadar payın devri askıda kalmakta payın devrinin ortaklar tarafından reddi halinde devir geçersiz HALE GELMEKTEDİR. Bu durum limited şirketlerin yapısı özellikle kişi ortaklığına has öğeler taşıması dolayısıyla anonim ortaklıklar hukukunda savunulan bölünme teorisine (bağlı nama yazılı senetlerin tedavülüne bağlam engel olmaz) limited ortaklıklarda yer verilmemesinden İLERİ GELMEKTEDİR. (Bkz. Poroy-Tekinalp-Çamoğlu Ortaklıklar ve Kooperatifler Hukuku İst. 2000 sh. 848)
Bu açıklamalardan sonra somut olaya dönüldüğünde; davacı, pay devrine diğer ortak Sakine'nin muvafakat etmediğini iddia edip mahkemece de bu şekilde kabul edildiğine göre pay devrinin taraflar arasında dahi hüküm ifade etmeyeceği gözetilerek davanın, davalı Hasan Vahdi Bingöl yönünden de reddi gerekirken yazılı olduğu şekilde hüküm tesisi DOĞRU GÖRÜLMEMİŞTİR.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı Hasan Vahdi Bingöl vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 14.02.2011 tarihinde OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ.
|