Mesajı Okuyun
Old 19-04-2012, 14:51   #6
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın burcinburcin,

Alıntı:
Yazan burcinburcin
...4735' e tabi ek kesin teminat verilmesi hususuyla ilgilidir..

İİK m.42'de 'bir teminatın verilmesi' derken tam olarak kastedilen nedir emin olamadım açıkçası..Kanun şerhlerinde veya yargıtay kararlarında da hiçbir benzer durumla karşılaşmadım.

Herhangi bir karar yahut en azından bu konuyla alakalı gerekçeli bir görüş, şu aşamada bana bir yol gösterebilir inancındayım...

"...Mevcut veya müstakbel bir alacak için teminat verilmesine ilişkin taleplere teminat alacakları denir (12) Bu alacaklar ya kanundan veya mahkeme kararından ya da sözleşmeden doğar (13)...
(12) Kuru, B. a.g.e. s:199
(13) Ayrıntılı bilgi için bkz: Kuru, B. Teminat Alacakları İçin İlamsız Takip Yapılması (BATİDER, 1976, C: VIII, S: 3, s: 33-40...
(Av. Talih UYAR, İcra ve İflas Kanunu Şerhi, C: 2)"

4735 S.K'un 13/1 düzenlemesine göre kesin ve ek kesin teminatlar: "Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra..." iade edildiğine göre idare, teminatı müstakbel bir alacağını temin amacıyla almaktadır.

4735 S.K'un 12. maddesi "ek kesin teminat"ı düzenlemiştir ve bu maddeye göre: "Fiyat farkı ödenmesi öngörülerek ihale edilen işlerde fiyat farkı olarak ödenecek bedelin, sözleşme bedelinde artış meydana gelmesi halinde bu artış tutarının %6'sı oranında teminat olarak kabul edilen değerler üzerinden ek kesin teminat alınır. Fiyat farkı olarak ödenecek bedel üzerinden hesaplanan ek kesin teminat hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle de karşılanabilir."
Bu düzenleme muvacehesinde de belediyenin, müvekkilinizden talep ettiği teminatın, hem kanundan hem de sözleşmeden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.
Dolayısıyla belediyenin andığınız hususta İİK m.42 muvacehesinde genel haciz yoluyla ilamsız takip başlatmasında bir beis olmadığı kanaatindeyim.

Ve hatta:
4735 S.K.'un 35. maddesi atfıyla (Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, Kamu İhale Kanununun teminatlara ilişkin hükümleri uygulanır) 4734 S.K'un 34. maddesine göre belediye, tedavüldeki Türk parasını, bankalar ve özel finans kurumları tarafından verilen teminat mektuplarını ... ek kesin teminat olarak kabul edebilecektir.
Yukarıda belirttiğim düzenlemelere ek olarak bu düzenlemeyi de aldığımızda belediyenin, (sözleşmeden ve kanundan dolayı talep etmeye hakkı olduğu) ek kesin teminatı, para olarak ve İİK m.42 muvacehesinde "paranın ödenmesine dair" düzenlemesine mesnetle dahi talep edebileceğini düşündüğümü de belirtmek isterim.

Saygılar...