19-04-2012, 13:00
|
|
|
"Alacaklı, icra takibinin herhangi bir safhasında borçlu aleyhine yürüttüğü takibi sürdürmekten vazgeçerse ve hatta bunu bir beyan olarak icra tutanağına yazdırmak isterse İcra Müdürü, feragat beyanını zapta geçirmeden önce borçlu ödemede bulunmadığı takdirde feragat harcını alacaklıdan tahsil etmek durumundadır. Yasanın 32. ve 127.maddeleri bu konuda hiçbir duraksamaya yer vermeyecek biçimde açık hükümler içermektedir."
zaten burada sorun yok çünkü alacaklı ve borçlu arasında feragat sözleşmesi var.Ancak borçlu vekili ,haricen alacağın ve ferilerinin tahsil edilmesine rağmen alacaktan feragat edilmediği gerekçesiyle icraya başvuruyor.Bu durumda icra dairesinin alacaklıyı davete yetkisi olmadığını ,eğer harici tahsil sözkonusu ise ,İİK 71 uyarınca borçlunun davet edilmesi gerektiğini savunuyorum.Zira tahsil harcını borçlu öder,bu harç düşüldükten sonra alacaklıya ödeme yapılır.Yargıtay kararı da bunu diyor.
, Şimdi ben vekil olarak beyanımda ,feragat harcını ödeyeceğimizi ,alacaklının feragat ettiğini, harici tahsil olmadığını bu konuda beyanda bulunmayacağımı ,Harici tahsil iddiası varsa da iik 71 e göre, beyanda bulunması ve harç ödemesi gerekenin borçlu olduğunu ileri sürsem yeterlidir diye düşünüyorum.
|