Mesajı Okuyun
Old 14-04-2012, 12:11   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Altuntaş,
Alıntı:
Yazan Av. Can Altuntaş
Sayın Meslektaşlarım,

Vekalet sözleşmesinde götürü bedel kararlaştırılmasına ilişkin yasaklayıcı bir hüküm bulunmakta mı? Sanki Yargıtay vekalet sözleşmesinde götürü bedel kararlaştıramayacağına hükmetmişti. Ama karar bulamıyorum. Eser sözleşmesi dışında bir konuda götürü bedel düzenlenmemiş ancak bu diğer sözleşmelerde bu ücret ödeme çeşidinin kullanılamayacağı anlamına gelir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Vekalet ücret sözleşmenizde:

1136 S.K. m.163: "...Avukatlık sözleşmesinin belli bir hukuki yardımı ve meblağı yahut değeri kapsaması gerekir... Avukatlık ücret tavanını aşan sözleşmeler, bu Kanunda belirtilen tavan miktarında geçerlidir..."

m.164: "...Yüzde yirmibeşi aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir.

İkinci fıkraya göre yapılacak sözleşmeler, dava konusu para dışındaki mal ve haklardan bir kısmının aynen avukata ait olacağı hükmünü taşıyamaz..."

düzenlemelerine aykırı olmamak şartıyla; ödenecek vekalet ücreti konusunda sabit bir bedel (götürü bedelden kastınızın bu olduğu kanaatindeyim? ) kararlaştırmanızın sakıncası yoktur ve geçerlidir.

Saygılar...