Mesajı Okuyun
Old 14-04-2012, 11:03   #3
Av.H.Sancar KARACA

Bilânçonun kabulü ve kurulun ibrasına yönelik olarak meslektaşımız Sayın ÖKSÜZ'ÜN düşüncelerine tamamen katılıyorum.
İkinci konu olan, "ceza davasında ödenen vekalet ücretinden kooperatifin sorumlu olması"na gelince; yargılamaya konu olayların cereyan ettiği döneme ilişkin ibra, soyutluktan uzak ve yönetim kurulu üyelerini tamamen temize çıkaracak biçimde ayrıntılı, yargılananlar da beraat etmiş ise, ancak -çok kuşkulu olsa da - bu durumda ceza davasında ödenen vekalet ücretinden kooperatifin sorumlu olması söz konusu olabilir.
Bu halde dahi, serbest meslek makbuzu, kooperatif tüzel kişiliği adına değil, yargılanan gerçek kişiler adına düzenlenip (ücret sözleşmesindeki, sözleşme yoksa asgari ücret tarifesine göre belirlenecek ) avukat ücreti yargılananlar tarafından ödenmeli idi. Ödedikleri bu parayı şikayetçi olanlardan almak için de yasal yola başvurmaları gerekirdi.
Koop. Kanunu'nun 62. maddesine göre suç teşkil eden fiil ve hareketlerde sorumlular kamu görevlileri gibi cezalandırılırlar. Kooperatif, aynı kanunun 59. maddesine göre (yargılanan yönetim kurulu üyelerinin avukatların ödenen paradan değil) yönetime veya temsile yetkili şahısların kooperatife ait görevlerini yürütmeleri esnasında meydana getirdikleri haksız fiillerden doğan zararlardan sorumludur (diye düşünüyorum)..
İlave: Kooperatif kasasından ödenen vekalet ücreti ( 59.madde kapsamında olmadığından) eski yöneticilerden talep edilebilir. Somut olayda ise, takibe yapılan itirazın; eski yöneticilerin beraat etmiş, ibranın da temyiz mahkemesi kararlarındaki ölçütlere uygun olması halinde haklı (iptal talebinin kabul edilmemesi gerektiği), aksi halde haksız (iptal isteğinin yerinde) olacağı kanaatindeyim.
Kolay gelsin.