Mesajı Okuyun
Old 09-04-2012, 14:40   #11
Av. İbrahim YİĞİT

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
...

T, geçerli satış vaadi sözleşmesini tapuya şerh ettiriyor...

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinde tapu ada/parsel v.b. bilgiler yok; lakin satışı vaad edilen taşınmazlar belirlenebilir nitelikte:
...

Teşekkürler sayın Öksüz,

Bana göre problem zaten yukarıdaki alıntınızda; çünkü sözleşmede vaad edilen yer belirlenebilir nitelikte olmadığından ifa olanağı bulunmayan satış vaadi sözleşmesinin iptali gerekir diye düşünüyorum. Somut örnek birebir probleme misal oluşturuyor:

-İl belirtilmiş olsa da intikal etmiş taşınmaz niteliği ve sayısı belli değil, (her gün yeni bir taşınmaz çıkıyor muris adına mesela)

-Şu ana kadar bulunmuş 12 taşınmaz var diyelim. Bunlardan 5 tanesi davanın açılmasından sonra tespit edilmiş mesela, yine bunlardan 5 tanesinin üzerine şerh işlenmiş (ki şerh işlenip işlenmemesinin sözleşmenin sıhati açısından önemi yok) diğerlerine işlenmemiş, ayrıca mahkeme " keşif yapacam ey davacı, bana taşınmazları bildir " demiş, davacı vekili 4 taşınmaz bilgisi vermiş:

-Bu noktada harç da, görev de taraf insiyatifine bırakılamayacak diğer bir ifade ile kamu düzenine ilişkin hususlar. Şimdi davacı vekili 4 taşınmaz bildirdi diye harcı veya görevi buna göre belirlersek de davanın neticesinde aynı karar (sözleşmenin iptaline veya davanın reddine) çıkacak, 10 taşınmaz bilgisi belirtsek de aynı karar çıkacak. Burada bir çelikşi var diyorum ve başa dönüyorum: İfa olanağı bulunmayan sözleşmenin geçersizliğine karar verilmelidir