Mesajı Okuyun
Old 08-04-2012, 14:46   #5
Uye33759

 
Varsayılan

1-İmar uygulaması sonucu takdir edilen bedellere karşı zamanaşımına tabi olmadan bedel artırım davası açılabilir fakat hak düşürücü süreleri dikkate almak lazım.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu konuda noter marifetiyle usulune uygun tebligat yapılmadan veya ferağ işlemi gerçekleştirmeden 30 günlük hak düşürücü sürenin başlamayacığına hükmetmiştir. (Benim ferağ işleminden anladığım idare lehine tapuda devir işlemi)
Yerleşik uygulama da bu yöndedir.

2-Sizin yaptığınız ihtarla imar uygulamasına tam anlamıyla muttali olduğunuz anlamını çıkarırsak bu durumda ihtarınız tebligat yerine geçer ve 30 günlük hak düşürücü süre başlamış olur.
Fakat ihtarınız bu anlamda kabul görmezse davanız hak düşürücü süreye tabi olmadan açılabilir.

3-İhtarınızın bu manaya gelmesi için kamulaştırma kanununda geçen ve noter marifetiyle yapılan tebligatta bulunması gereken unsurları içermesi gerekir kanaatindeyim.

4-Eğer tüm unsurları içermiyorsa siz bu ihtara rağmen kısmi bir bedelle şuyulandırma bedelinin artırılması davasını açabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Benden de foruma soru. Aslında sizin olayınıza benzer

Açtığım bir şuyulandırma bedelinin artırımı davasında müvekkilere ait taşınmaz imar uygulamasına tabi tutuluyor.Bir kısım hissesi bedele dönüştürülüyor, bir kısım hissesine tapu veriliyor bir kısım hissesi de dop olarak kesiliyor.

İmar uygulamasından yaklaşık 1 veya 2 sene sonra müvekkiller aldıkları yeni tapuyu satıyorlar.(Uygulama tarihi 1986 satış tarihi 1988 ve 1987)

Davalı idare ise imar uygulamasından sonra satış işlemi gerçekleştiği için davanın zamanaşımına uğradığı ve aktif husumet ehliyetinin kalmadığı savunmasında bulundu.

Değerli meslektaşlarım sizce verilen yeni tapu ve akabinde gerçekleştirlen satış işlemi hak düşrücü süre veya zamanaşımını başlatır mı?