Mesajı Okuyun
Old 07-04-2012, 20:06   #3
Defi-Def

İnşaatın yapılabilmesi için yapı sahibinin seçtiği yapı denetim firması projeyi çizip bunu ilgili belediyeye onaylatmak zorunda. Bu onayla birlikte yapı inşaatı başlar. Yapı denetim firmesının 7 kişilik kurulunun imzasını taşıyan proje belediyeye sunulup onay alınmadan inşaat başlayamaz. Oranlarını şu anda hatırlayamamakla birlite yapının örneğin %20 si bitirildiğinde yapı demetim firması hak edişini almak için belediyeye başvurur. Belediyeden ilgili kişiler gelerek yapıyı kontrol eder ve projeye-imara aykırı bir durum tespit ederlerse 1. Yapı tatil tutanağı tutarak yapının projeye uygun hale getirilmesi için süre verirler. Verilen süre içerisinde yapıdaki imara aykırılıklar giderilmemişse 2.yapı tatil tutanağı tutularak inşaat durdurulur ve sorumlu şahıslar hakkında şuç duyurusunda bulunulur ve büyük oranda da kamu davası açılır. (Bu arada süreç %20-40 80 vs. şeklinde denetimlerl devam eder.)
Eğer ki çok açık bir aykırılık bu şekilde belediye yetkilileri tarafından değil de başkaca bir şahıs tarafından bir şeklde tespit edilr-öğrenilirse ilgili belediyeye verilecek bir dilekçe ile denetim talep edilir.
Bir yapı denetim firmasının uzun zamandır avukatlığını yaptığım için bu süreçleri epey fazlaca yaşıyoruz. Bu konuda mutlaka soruşturmalar yapılıp dava açılıyor. Hele ki sizin anlattığınız durum ufak bir durum değil. Bırakın %20 sini yapının %100 ü tamamlanmış bile olsa o yapının yıkımına dahi karar verilir.