05-04-2012, 18:27
|
|
|
Kooperatif yöneticilerinin kişisel harcamaları nedeni ile sorumluluğu
Değerli arkadaşlar
Bir kooperatifin yönetim kurulu üyeleri hakkında görevi ihmal suçundan ceza davası açılmış. Bu yönetim kurulu üyeleri, ceza yargılamasında vekalet verdikleri avukatın ücretini ve noter vekaletname ücretini kooperatif kasasından ödemişler. Ceza davasında kooperatif yönetim kurulu üyelerini temsil eden meslektaşımız, serbes meslek makbuzunu kooperatif adına ilgili ceza dosyasının numarasını belirtmek suretiyle düzenlemiş ve bu şekilde kooperatiften avukatlık ücretini almış.
Daha sonra haklarında dava açılan yönetim kurulu üyeleri yerine, kooperatif genel kurulunda başka üyeler yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş. Yeni yönetim kurulu üyeleri yaptıkları incelemede, noterlik ve serbes meslek makbuzunu görünce, avukatlık ücretinin kooperatif kasasından ödendiğini fark ediyorlar. Bunun üzerine kooperatif kasasından ödenmiş paranın tahsili için icra takibi başlatılıyor, fakat icra takibinde borca itiraz nedeni ile icra takibi duruyor. Bunun üzerine Asliye Hukuk Mahkemesi'nde itirazın iptali davası açıldı.
Davaya karşı verilen cevapta, paranın ödendiği yıl yapılmış olan kooperatif genel kurulunda kooperatif yönetim kurulunun ibra edildiği, bu nedenle de kooperatif kasasından ödenen paranın kendilerinden talep edilemeyeceği savunması yapıldı.
Kooperatif yönetim kurulu üyelerinin, genel kurulda ibra edilmeleri, kooperatif yöneticilerenini sorumluluğunu ortadan kaldırır mı? Birçok Yargıtay kararında mücerret olarak ibranın sorumluluğu kaldırmayacağı, sorumluluğun kalkabilmesi için ibra edilen hususların genel kurulda açık ve ayrıntılı şekilde görüşülmesi, bilançoda gösterilmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu konuda arkadaşlar görüşlerini paylaşırlarsa çok memnum olurum.
Saygılarımla
|