Mesajı Okuyun
Old 02-04-2012, 23:09   #1
Demir71

Varsayılan Sulama Birliklerinin yeraltı sularından bakım ve işletme bedeli alması

Değerli arkadaşlar
Bazı basın yayın organlarında (Örnek: http://www.showhaber.com/danistay-su...di-317968h.htm) sulama birliklerinin yer altı kuyularından sulama yapan kişilerden bakım ve işletim bedeli olarak ücret alamayacağına dair Danıştay kararı olduğundan bahsedilmekte. Haberde adı geçen meslektaşımıza ulaşamadım. İçtihat programlarında ve Danıştay'ın sitesinde söz konusu kararı bulamadım. Bende Danıştay'ın tam tersi istikamette eski tarihli bir kararı mevcut.
Uygulamada, sulama birliğinin sulama alanı kapsamında olmakla birlikte henüz su verilemeyen arazilerde, arazisini yeraltı kaynaklarından sulayan kişilere, arazisini sulama birliğinin kaynak ve tesislerinden sulayan kişilere oranla çok düşük bir miktarda sembolik düzeyde ücret tahakkuk ettiriliyor.
Bunun nedeni ise sulama birliği, bir kısım arazilere su verdiğinde, su verilmeyen alanlarda yeraltı suları azalmıyor ve tüm yük yeraltı sularına binmediğinden, toprağın tuzlanması önleniyor. Bu şekilde kamu külfetlerine katlanmada adalet ilkesine dayanılmakta.
Bahsi geçen Danıştay kararı olan arkadaşımız var ise forumda paylaşması mümkün olabilir mi?
Saygılarımla