Mesajı Okuyun
Old 29-03-2012, 21:21   #2
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Babanız öldüğünde annenize velayetiniz mi verildi, vesayet altına mı alındınız, bu ayrım önem taşıyor. Kural olarak veli öldüğünde sağ kalan anne ya da babaya velayetin verilmesine karar verilir. Bu olasılığı dikkate alarak yanıt vereceğim, eğer aksi bir durum varsa belirtirseniz ona göre de yanıt verebilirim.

Veliler çocuk mallarını yönetme hakkına sahiptir ve çocuğun ihtiyaçları için yasada belirlenen kurallara göre kullanabilirler ve çocuğa karşı bu malları korumakla sorumludur. Velayet sona erdiğinde çocuk mallarını teslim etmekle yükümlüdür, geri vermede vekil gibi sorumlu olur. Bu açıdan anneniz size velayeti süresince ve daha sonrasında size ait olan malları vermemiş olduğu için dava hakkınız bulunmaktadır.

Davanın bağlı olduğu zamanaşımı süresi yasada özel olarak belirtilmediği için on yıllık zamanaşımına tabidir. Velayet süresince işlemeyen zamanaşımı süresi 18 yaşınızı doldurmanızdan itibaren işlemeye başlar. Bu açıdan hâlâ davanızı açabilirsiniz. Zamanaşımı süresi vesayet halinde özel olarak düzenlendiği için velayet mi vesayet mi olduğu önem taşımaktadır.

Davanızda hak kaybına uğramamak için mutlaka bir avukattan yardım almanızı öneriyorum. Mali gücünüz elverişli değilse bulunduğunuz yerdeki baronun adli yardım bürosuna başvurarak ücretsiz avukat atanmasını isteyebilirsiniz.

Saygılarımla