|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. N. İpek |
 |
|
|
|
|
|
|
Öncelikle Merhaba,
CMK 150. maddesi açıktır. Şüpheli/Sanık; 1-) çocuksa, 2-) kendisini savunamayacak derecede malul, sağır veya dilsizse, 3-) alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiyorsa, zorunlu müdafii görevlendirilir. Yine CMK 188. maddesine göre, zorunlu müdafiin duruşmada hazır olması gerekir. Aksi halde temyiz nedenidir. Ayrıca şüpheli/sanığın savunmasının müdafii olmaksızın alınması,savunma hakkının kısıtlanması gerekçesiyle de temyiz edilebilir.
2. olayda da; (sanığın savunmasını verdikten sonra vekilini azletmesi) yargılamaya yeni bir müdafii atanarak devam olunması gerekir. Sanığın ilk ifadesini müdafii huzurunda vermiş olması önemli değildir; yargılama boyunca müdafii huzurunda savunmasının alınması ve yargılamadaki boşluğun giderilmesi gerekir. Aksi halde yine savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle temyiz nedenidir görüşündeyim.
|
|
 |
|
 |
|
Bu konudaki görüşlerimi 2 no.lu mesajda belirtmiştim. Esasen, eklemiş olduğunuz kararda da
alt sınırı 5 yıl "VE" daha fazla ceza gerektiren suçlardan ibaresinin kullanıldığı; oysa yasa maddesinde böyle bir kullanım bulunmadığı göze çarpmaktadır.
Bu duruma göre yasa maddesinin, Yargıtayca da, benim görüşüm vechile ele alındığını söylemek mümkündür diye düşünüyorum. Yasa maddesinde geçen beş yıldan fazla ibaresine beş yılı da dahil etmek maddenin konuluş amacına en uygun yorum olacaktır.
Saygılar.