Mesajı Okuyun
Old 28-03-2012, 13:16   #3
S.Orhan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan AV Sezin
Müvekkilim başkasına ait ehliyete kendi resmini yapıştırmış kullanırken de trafik polislerince yakalanmış;
ve hakkında hem resmi belge de sahtecilik hemde iftira suçundan hüküm verildi.
Ben fikri içtimanın uygulanması gerektiği tek bir fiile karşı ağır cezayı gerektiren tek ceza verilmeli diye düşünüyorum ve bunu temyiz de dile getireceğim..
Bu konuda siz değerli meslektaşlarım da görüşlerinizi ve emsal kararları paylaşırsa sevinirim..


Sayın AV Sezin,
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, söz konusu olayda fikri içtima kuralları uygulanmaz,unsurları varsa iki ayrı suç oluşur.Sahte ehliyet düzenlemekle resmi evrakta sahtecilik suçu oluşmuştur.Ayrıca kullanılmış olması aranmaz.Herhangi bir soruşturma veya kovuşturmayı engellemek amacıyla ya da resmi belge düzenlenmesi sırasında bu ehliyetteki kimlik bilgilerinin bildirilmesi ikinci bir eylemdir ve ayrı bir suç oluşturur. Yargıtay'ın yerleşik uygulaması da bu yöndedir.
Ancak verdiğiniz bilgiler yeterli olmamakla birlikte trafik polisleri işlem yaptığına göre sizin olayınız farklılık taşıyabilir. Müvekkiliniz herhangi bir trafik suçu işlememiş ve rutin denetim sırasında ehliyetin sahte olduğu ortaya çıkmış ise ikinci bir suç oluşmaz.
İdari yaptırım gerektiren bir eylem nedeniyle trafik ceza tutanağı düzenlenmesi sırasında sahte ehliyet kullanılmış ise TCK.nun 206.maddesindeki ''resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan'' suçu oluşabilir.
''İftira'' suçunun oluşabilmesi için, yasada da açıkça belirtildiği gibi kişinin bir suç işlemesi ve bu suçun soruşturulmasından ya da kovuşturulmasından kurtulmak amacı amacı ile başkasına ait kimlik bilgilerini kullanılmış olması gerekir.Müvekkilinizin durumu 206.maddeye uyuyorsa kararı bu yönden de temyiz edebilirsiniz.
Saygılarımla.