Mesajı Okuyun
Old 28-03-2012, 12:09   #7
Esra DEMİRKAN

Toplu yapılarda durum farklıdır. Toplu yapılara ilişkin özel hükümler KMK 66 maddesinde düzenlenmiştir. (ilk sorunuzda toplu yapı olduğunu belirtmemiştiniz.) Toplu yapıların Yönetim planı toplu yapının tamamını kapsayan bir tek yönetim planı düzenlenir ve toplu yapı kapsamındaki tüm kat maliklerini bağlar. Toplu yapı yönetim planı Toplu Yapı temsilciler kurulu üyelerinin Temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tam sayısının 4/5 oyu şarttır. yani toplu yapıdaki her blok Kat maliklerinin 4/5 çoğunluğunun oyu gerekiyor. Bunu sağlayabilmek çok zor. Sağlanması halinde yönetim planındaki bu hüküm kaldırıldığında Profesyonel Yöneticiyle yönetilmek istemiyorlarsa bu durumda yönetim planının değiştirilmesiyle profesyonel yöneticinin görevi kendiliğinden sona ermeyeceği için yeni yöneticinin atanması yoluna gideceklerdir. Yönetim planında blokların yönetim tarzı açıklanmıştır. öncelikle yönetim planını tapudan alarak idare tarzını incelemenizi tavsiye ediyorm. Yönetim planındaki yönetim tarzı kanunlara aykırı olmayacak şekilde değiştirilebilir. ( Toplu yapılarda değiştirme çoğunluğunun sağlanması çok zor)
KMK 34. madde gereğince '' yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır.'' denilmektedir. Bu durumda, blokunuzun olağan toplantısında kat maliklerinin hem sayı hemde arsa payı çoğunluğu ile blok için yeni yöneticilerini atayabilirler.( Kat maliklerine engel teşkil eden yönetim planı değiştiği takdirde) seçtikleri yeni yönetici o blok ve o bloğa ait ortak yerlerin yönetiminden sorumlu olur . Ancak o bloktaki kat malikleri, bulundukları parseldeki ortak yerlerin yönetimi açısından kat maliikleri kurulu ( tüm blokların kat maliklerinden oluşan kurul ) ) tarafından yönetilirler. birde fazla parsel bulunması halinde ise ada ortak yerleri parsellerin bulunduğu ada da yer alan ada kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim şekli bu kurul düzenler.
Sonuç olarak blok olarak yönetim planı değiştirilse ve blok kat malikleri kendi yöneticisini seçse dahi kendi bloğunu kendi yöneticisiyle yöneten kat malikleri parsel ve ada ortak yerleri için kat malikleri kurulu yada ada kat malikleri kurulunun yönetimine tabidir bu sebeple ortak alanlarda bu yönetimin düzenlemesine uymak zorunda, ortak olanların yönetimi için gerekli aidatı ödemek zorundır. Kendi yönetimini ayırmakla ada ortak alan masraflarına katılmaktan kurtulamazlar. Yönetim planı ile KMK 66 ve devamını inceleyin.
Bana kalırasa tüm şartlar gerçekleşse dahi seçecekleri yönetici profesyonel yöneticiden daha iyi hizmet veremeyecektir. Toplu yapılarda yönetim ekip işi profesyonel yönetici kaliteli yaşam ve yönetim için bir ihtiyaç haline geldi .