27-03-2012, 15:55
|
|
|
Bence hapsin tatbik tarihi esastır.
Bu problem benimde başıma yakın zamanda geldi. Problem Şudur;
İ.İ.K.madde 340 bu durumu düzenlemiş, yani şunu diyor, "Hapsin tatbikine" başlandığı tarihe kadar borcun tamamını veya "o tarihe kadar" icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir. Bence burada şunu tartışmak gerekir, o tarihe kadar ibaresinden ne anlamak gerekir, benim anladığım cümlenin başladığı hapsin tatbiki tarihidir. Diyelim borçlu kişi tazyik hapsi cezası nedeniyle yakalandı, diyelim 10 taksit yaptık ve ilk taksit geçince şikayet ettik, borçlu yakalandığı tarihte diyelim 10 taksidin tamamının da süresi geçmiş ise bu durumda 10 taksit tutarını da ödemelidir. Ancak uygulamada bana göre yanlış olarak "Şikayet tarihine kadar" olan taksitler yatırıldığında düşme yapılıyor, ancak bu bence çok yanlış, çünkü öyle olsaydı kanun bunu açıkça yazardı, bu bence hakimlerin yanlış bir uygulaması, benim bir dosyamda böyle bir uygulama yapıldı itiraz ettim sonucunu bekliyorum, yazılı emir yoluna kadar gideceğim eğer ret cevabı alırsam, çünkü hakimler kanunda yeri olmayan bir uygulama yaratılmıştır, bir an için şöyle düşünelim, eğer her taksitten dolayı şikayette bulunsak bu bir kaosa yol açar, adam 60 ay taksit yapmışsa nasıl olacak her ay için ayrı şikayet mi yapacağız, fakat 340. madde 3 aydan fazla ceza verilemez deniliyor, bu nasıl izah edilecek. Benim bu konudaki görüşüm budur, yaklaşık 3 gün bu konuya çalıştım ve bu kanaate ulaştım. Sonuç olarak şikayet tarihine kadar olan taksitlerin ödenip düşme kararı verilmesi bence yanlıştır, yani sizin başınıza gelen olaydaki hakimin uygulaması bence doğru bir uygulamadır.
|