Mesajı Okuyun
Old 23-03-2012, 21:57   #9
GünHan

Alıntı:
Yazan Gemici
1. İmar kanunua göre yapılmış bir imar planına dayanarak arsasının üzerine bir bina inşa eden kişinin kötüye kullandığı bir hak var mıdır? Bence hayır!
2. Kişinin arsasının üzerine bir bina inşa etmesi bir hakkın kötüye kullanılması sonucunu doğurabilir mi? Belirli durumlarda evet.
3. Sadece arkadaki binanın deniz manzarasını kapatan bir bina inşa etmek, bir hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir mi? Bence hayır, yoksa aynı gerekçe ile bir arkadaki binanın deniz manzarasını kapatan bir bina inşa etmek hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilir ki, aynı gerekçe ile denizden kilometrelerce uzakta olan arsasına bina inşa etmek isteyen arsa sahibini de arkadaki binanın deniz manzarasını kapatıyor diyerek hakkını kötüye kullanmaktan dolayı sorumlu tutarsınız.
4. Bence açılacak dava imar planını yapan ve 2,5 kat yerine 3,5 kata izin veren belediyeye karşı açılmalısır.

Saygılarımla

Üstad, bütünüyle hakkın kötüye kullanılması değil de, asıl olarak komşuluk hukukuna ve mülkiyet hakkının kullanımında yasada düzenlenmiş olan sınırlamalara giren bir konu olarak ele almalıyız diye düşünüyorum. Benzer durumlarda olumlu ve olumsuz içtihat paylaşımlarını özellikle benim için olumlu olanlarını paylaşmak ve fikir edinmek istiyorum, şayet var ise...

Teşekkür ve Saygılarımla