Mesajı Okuyun
Old 21-03-2012, 21:52   #3
tiryakim

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ahmetyılmaz
Anlattığınız olay özelliğinde Yaş tashihi davası ıkıncı kez acılamaz meslektaşım

T.C. YARGITAY
18.Hukuk Dairesi
Esas: 2005/6681
Karar: 2005/7698
Karar Tarihi: 19.07.2005
YAŞ DÜZELTME DAVASI - YAŞ DÜZELTME DAVASININ BİR KERE AÇILABİLECEĞİ
ÖZET : Dosya içindeki davacının nüfus kaydından ve kararı temyiz eden nüfus müdürlüğünün temyiz dilekçesine eklediği mahkeme ilamından; Ünye Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 27.03.1956 günlü 1956/82-1956/110 sayılı kararıyla davacının01.01.1942 olan doğum tarihinin aysız ve günsüz olarak 1937 olarak düzeltilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Nüfus Yasasının 46. maddesinin üçüncü fıkrasının son cümlesinde yer alan "yaş düzeltme davası ancak bir defa açılabilir" hükmü karşısında davanın reddi gerekirken yukarıda belirtilen yasa hükmüne aykırı şekilde davanın kabulü isabetsizdir.
(1587 S. K. m. 46) (4721 S. K. m. 39)
Dava: Dava dilekçesinde doğum tarihinin düzeltilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı nüfus idaresi tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:
Karar: Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin nüfus kütüğündeki 1937 olan doğum tarihinin 1933 olarak düzeltilmesini istemiştir.
Dosya içindeki davacının nüfus kaydından ve kararı temyiz eden nüfus müdürlüğünün temyiz dilekçesine eklediği mahkeme ilamından; Ünye Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 27.03.1956 günlü 1956/82-1956/110 sayılı kararıyla davacının01.01.1942 olan doğum tarihinin aysız ve günsüz olarak 1937 olarak düzeltilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Nüfus Yasasının 46. maddesinin üçüncü fıkrasının son cümlesinde yer alan "yaş düzeltme davası ancak bir defa açılabilir" hükmü karşısında davanın reddi gerekirken yukarıda belirtilen yasa hükmüne aykırı şekilde davanın kabulü doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 19.07.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Yasa Maddesinin Son Hali İse;
BÖLÜM 9: Kayıt Düzeltmeleri
Madde 46 - Yaş, ad, soyadı ve diğer kayıt düzeltme davaları ilgilinin oturduğu yer asliye hukuk mahkemesinde Cumhuriyet savcısı ve nüfus başmemuru veya nüfus memuru huzurunda görülür ve karara bağlanır.
Bu davalar düzeltmeyi istiyenlerle, ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet Savcıları tarafından açılabilir ve dinlenecek tanıklar, resmi kayıt örnekleri ve belgelerle ispat olunur. Şu kadar ki; ilgilinin görünüşü davayı yalanlayıcı olmaması şarttır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerine göre ceza mahkemelerinde yapılacak yaş düzeltmesi işlerinde de nüfus başmemuru veya nüfus memuru taraf olarak bulunurlar.
Mahkeme kararına karşı taraflar Yargıtay'a basvurabilirler yaş, ad, soyadı ve kayıt düzeltmesi hakkındaki mahkemeden verilen kararlar kesinleştikten sonra ilgilinin aile kütüğüne geçirilir. Ad ve soyadının değiştirilmesi, din değiştirme suretiyle de olsa mahkeme karariyle yapılır. Adlarını değiştirenlerin aile kütüğünde yazılı çocuklarının baba veya ana adları, soyadlarını değiştirenlerin yalnız eşiyle reşid olmayan çocuklarının soyadları birlikte değiştirilir. Yaş düzeltme davası ancak bir defa açılabilir.
Yaş, ad, soyadı değiştirenler askerlik ödevliliği içinde iseler yapılan düzeltmeler nüfus idarelerince onbeş gün içinde askerlik şubelerine de bildirilir.
Teşekkürler...