Mesajı Okuyun
Old 20-03-2012, 10:59   #5
av.buğra

 
Varsayılan

sağlık bakanlığı sitesinde ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz ancak ip ucu vermesi bakımından aşağıda alıntı yaptım.
Meslek hastalığına yakalanan işçi, işvereni aleyhine iş mahkemelerinde maddi ve manevi tazminat davası açabilir.Davanın dayanağı meslek hastalığı hastanesinden alınmış meslek hastalığı raporudur.Rapordan sonra işçinin meslekte kazanma kaybı oranı yüzde üzerinden yine ilgili hastane tarafından belirlenir. Yargılama sürecinde işçinin çalıştığı işyerine hakim ve bilirkişi tarafından keşfe gidilir. Keşif yapılmasındaki amaç işverenin iş sağlığı ve işçi güvenliği açısından kanunlara uyup uymadığının,gerekli tedbirleri alıp almadığının saptanmasıdır. Bunun sonucunda bilirkişi işverenin kusurlu olup olmadığını ve kusur oranını belirler.
Yukarıda daha önce belirttiğimiz meslekte kazanma kaybı oranına göre (yani iş görememezlik oranı) ve işverenin de kusuruna göre hesap bilirkişince bir hesap yapılır ve işçinin alacağı maddi tazminat miktarı belirlenir. Ayrıca davalı işyeri, işçisini sigortalı olarak çalıştırmışsa Sosyal Güvenlik Kurumu işçiye maluliyet maaşı bağlar. Örneklersek işçinin %70 meslekte kazanma kaybı var.İşverende tam kusurlu. Hesap bilirkişi 50.000 YTL rapor hazırladı.Sigortanın işçiye ödeyeceği toplam peşin sermaye değeri 20.000 YTL olsun geriye kalan 30.000 YTL yi işverenin ödemesine mahkemece karar verilir. Tüm anlattıklarımız maddi tazminat kavramı adı altında anılır. Manevi tazminat ise işçinin bu hastalık nedeniyle çektiği ızdırabın , acının karşılığı olarak anılır ve buna karşılık gelen ödence miktarını hakim kendi vicdani kanaatine göre belirler.
İşçi mahkemede davasını ispat için her türlü delili kullanabilir. Tanık da bunlardan biridir. Tazminat davasının açılacağı yer mahkemesi işçinin işi gördüğü yerdeki iş mahkemesidir. Örneğin; Güngörende çalışmış bir işçi Bakırköy İş Mahkemelerinde davasını açabilir.Maddi ve tazminat talepli dava meslek hastalığı rapor tarihinden itibaren on yıllık zamanaşımına tabiidir.