|
|
|
|
Sorum: Fiilin işlenmesiyle - veya işlendiği iddiasıyla- başlayan ve Disiplin Kurulu kararına kadar devam eden süreçte (YÖK Yönetmeliğinin öngördüğü usuller çerçevesinde) öğrencinin asil olarak yer almaması, tüm süreçte avukatın vekil sıfatıyla savunma, takip, itiraz vb. işlemleri yapması mümkün müdür?
|
|
 |
|
 |
|
Yönetmelik'in 16. maddesi nedeniyle "Makbul sayılan bir özür bildirmedikçe veya mücbir sebep dolayısıyla davete uymadığı anlaşılmadıkça" öğrencinin bizzat sözlü savunma yapmaması (veya avukatın vekaleten sözlü ifade vermesi) mümkün değildir. Soruşturmacının soracağı soruların yanıtlarını ancak soruşturulan öğrenci bilebilir.
Mazeret varsa da vekaleten yazılı savunma yapılamaz; öğrenci bizzat yazılı savunma yapmak zorundadır. Yazılı savunma istenirken sorulan soruların öğrenci tarafından yanıtlanması gerekir. Avukat hukuku bilir ama olayı bilemez. Soruşturmacı ise olayı soruşturmaktadır. Ceza yargılamasında da aynı kural geçerlidir: Avukatı savunuyor olsa da sanığın ifadesi ayrıca alınmalıdır.
Mazeret veya mücbir nedenle yazılı savunma verilecekse yazılı savunmanın hazırlanmasında elbette avukattan yardım alınabilir. Ama yazılı savunmanın altında avukatın imzası olmasa da olur.
İlgili madde aşağıda sunulmuştur:
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
Savunma Hakkı
MADDE 16. a) (Değişik:RG-08/06/2006-26192) Hakkında disiplin soruşturması açılan öğrenciye atfedilen suçun neden ibaret olduğu, savunmasını yapacağı tarihten en az yedi gün önce yazılı olarak bildirilir. Bu yazıda; öğrenciden belirtilen gün, saat ve yere, savunmasını yapmak üzere hazır bulunması istenilir. Tebligat yapılmasının mümkün olmadığı hallerde, öğrencinin savunmasını yapmak üzere soruşturmacıya başvurması hususu, mensubu bulunduğu kuruluşun belirli yerlerinde ilân olunur.
b) Öğrenciye yollanacak davetiyede; çağrıya özürsüz olduğu halde uymadığı veya özürünü zamanında bildirmediği takdirde, savunmadan vazgeçmiş sayılacağı ve diğer delillere dayanılmak suretiyle hakkında gerekli kararın verileceği kaydolunur.
c) Makbul sayılan bir özür bildiren veya mücbir sebep dolayısıyla davete uymadığı anlaşılan öğrenciye yeniden uygun bir süre verilir veya belirtilecek bir süre içinde yazılı savunmasını göndermesi istenir. Tutuklu öğrencilere savunmalarını yazılı olarak gönderebileceği duyurulur.
d) Her türlü tebligat işlerinde, bu Yönetmeliğin 35. ve 37. maddeleri hükümleri uygulanır.
e) Soruşturma; öğrencinin kendini gereği gibi savunmasına imkan verecek şekilde yürütülür. Ancak savunma bahanesiyle soruşturmanın uzatılmasına imkan verilmez.