Mesajı Okuyun
Old 14-03-2012, 13:05   #6
askeplion

 
Varsayılan Re

Cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.
İİK MADDE 138 - Mahcuz mallar tamamile satıldıkta bedelleri alâkadarlara hisselerine göre paylaştırılır ve bir kısmı satıldıkta icabına göre bedeli hisseleri nisbetinde alâkadarlara avans olarak dağıtılır.

Haciz, paraya çevirme ve paylaştırma gibi bütün alacaklıları alâkadar eden masraflar önce satış tutarından alınır ve artan para takip masrafları ve işlemiş faizler dahil olduğu halde alacakları nisbetinde paylaştırılır.

(Değişik 3. fıkra: 538 - 18.2.1965) Vekil vasıtasiyle yapılan takiplerde vekâlet ücretinin miktarı, alacaklı ile borçlu arasında yapılmış sözleşmeye bakılmaksızın, icra müdürü tarafından avukatlık ücret tarifesine göre hesaplanır. Bu şekilde tâyin olunan vekâlet ücreti de takip masraflarına dâhildir.

Muvakkat hacizler için ayrılmış hisseler vaziyet anlaşılıncaya kadar sağlam bir bankaya, banka bulunmıyan yerlerde mahkeme veya icra sandıklarına yatırılır.


Şimdi, burada bahsi edilen hususun yani " bu şekilde tayin olunan vekalet ücreti de takip masraflarına dahildir" ibaresi satış istemeyen diğer dosyalar için öngörülen bir durum mudur? yoksa satış isteyen vekilin durumu özellik arz eder mi?

Açıkçası satış isteyen ve kendisine sıra gelmemiş vekilin bir emek ve mesai sarfettiği, alacağı vekalet ücretinin de yukarıdaki yasa maddesinin " takip masrafı " kalıbı dışında düşünülmesi gerektiği açıkça ortadadır. Bu düşünceyi destekler içtihat var mı yok mu ona bakmak lazım. Bir kaç defa bu yönde girişimi olan ve vekalet ücretini satışı yapan vekilin alacağına dair sohbet arasında birşeyler söylendiğini hatırlıyorum.

O halde biraz fikir yürütelim. 1. sıradaki dosyada sadece haciz var. 2. sıradaki dosya malı muafaza etmiş olsun. 3. sıradaki dosyada ise satış istesin. satış sonrasında satış masrafı kapsamına 2. sıradaki dosyada yapılan tüm masraflar dahil edilir mi? yani birinci sıradaki dosyanın borcu ödenmeden önce 2. sıradaki dosyada muhafaza ücreti yediemin ücreti, ödenmiş memur yolluğu , nakil vasıtası ücreti ve sair tüm muhafaza ücretleri satış masrafı kapsamında ödenmesi gereken masraflar mıdır?

bu soruya verilecek yanıta göre; asıl mesai sarfeden ve yaptığı iş ile SATIŞ MASRAFI kapsamına sokulması gereken vekalet ücreti SATIŞ İSTEYEN vekilin ücretidir. yine yukarda bahsedilen 138. madde kapsamındaki değerlendirmenin vekalet ücretinin özellikle sözleşme dışında tutulması gereken ve icra müdürünce belirlenen miktar olması gerektiğine vurgu yapıldığı ve bu anlamda da takip masrafı olduğunun ön plana çıkarıldığı açıktır.

özetle ; sayın meslektaşlar, satışı isteyen vekil vekalet ücretini öncelikle alırsa hem icrada hareketlilik olur, hem de sistem daha hızlı çalışır. Burda avukatın alması gereken bir hak var. ALAMAYACAĞINA dair bir dar yorum var . NE DERSİNİZ? saygılarımla