Mesajı Okuyun
Old 07-03-2012, 14:54   #8
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:

Sayın Ekici yanılıyorsunuz, zira HMK 382' de ad ve soyadın değiştirilmesinin çekişmesiz yargı işi olduğu belirtiliyor, sulh hukuk mahkemesi görevlidir denilmiyor. Görev tanımı 383' de yapılıyor ve aksine bir düzenleme yoksa sulh hukuk mahmesinin görevli olduğu belirtiliyor.

Burada kanun koyucu açıkça aksine bir düzenleme yoksa kuralı getirdiği için asliye hukuk mahkemesi görevlidir; aksinin mümkün olabilmesi için 382. maddede çekişmesiz yargı işleri ayrıntılı olarak (birer birer) sayıldıktan sonra 383. maddede yukarıda sayılan/yazılı işlerde görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir denilmesi gerekirdi diye düşünüyorum.
Sayın Av. İlker DOLGUN;

Alıntıladığınız cümlemin öncesindeki ifadem bir bütün halinde değerlendirildiğinde çekişmesiz yargı işlerinde aksi düzenlenmemiş ise (ki bu durumu ben de sizin gibi altını çizerek ifade etmiştim) Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevli olduğu hususunu 382'den değil 383'ten çıkardığımı ifade etmiştim. Dolayısıyla, soruda belirtilen durumda Asliye Hukuk Mahkemesi'nin görevli olduğuna ilişkin görüşümü de paylaştığıma göre, aynı görüşteyiz demektir.

Saygılarımla..