Mesajı Okuyun
Old 07-03-2012, 12:25   #13
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Adli Tip
Anlıyorum, benim de elimde böyle bir dava olsa ben de sizin gibi düşünür ve düşünceme destek arardım. Lakin siz de beni anlayınız. Benim elimde böyle bir dava yok ve ben de bildiklerimi özgürce paylaşıyorum.

Saygılar,

Sayın Adli Tip meslektaşım;

Çünkü sen işveren vekilisin ama ben şahsen işçi vekiliyim, karşı tarafız

Alıntı:
Yazan Adli Tip
..iş güvencesine ilişkin hükümlere bakarsak, işçinin işe başlatılmasının kanun tarafından öngörülmemiş, istisnai bir durum olmadığını farkederiz..

Bu görüşüne katılamayacağım. Bir yerlerde, "kanun koyucunun işe başlatma ve boşta geçen süre alacağı ödeme ile, işe başlatmama ve boşta geçen süre ile iş güvencesi tazminatı ödeme noktasındaki seçimlik hakkın işverene verilmiş olmasındaki üstün amacın, işverenin, davayı kazanarak yeniden işe başlatılma kararı alan işçisini çalıştırmak istemeyeceği düşüncesinin ağır bastığı görüşü olduğunu" okuduğumu hatırlıyorum.

Diğer taratan Yargıtay (aksi yönde kararı var mı bilmiyorum ama) yarın kararını düşüncemiz doğrultusunda değiştire debilir. Nitekim çok görüşünü birkaç yıl içinde değiştirebiliyor. (Bkz. fazla mesai alacağında yapılan hakkaniyet indirimi nedeniyle karşı vekalet ücreti ya da işe başlama talebi kabul edilmesi sonrasında işe başlamayan işçinin boşta geçen süre alacağına hak kazanamayacağına dair kararlar)

Alıntı:
Yazan Adli Tip
.. Öte yandan, sorudaki işçinin, kıdem tazminatı açısından işe hiç başlatılmamış işçiden çok da farkı yok. Şöyle ki;

Geçersiz fesih sonucunda işçi işe başlatılmazsa, -sizin de bildiğiniz gibi- Yargıtay diyor ki, İşçinin iş sözleşmesinin sona erdiği tarih, -boşta geçen 4. ayın sonu değil-, işçinin işe başlatılmadığı tarihtir. İşçinin işe başlatmama tazminatındaki ücret işe başlatılmadığı tarihteki emsal ücrettir, KIDEM TAZMİNATI TAVANI DA işe başlatılmadığı tarihteki tavandır. Ancak, sadece 4 için çalışılmış gibi sayılarak hizmet süresi belirlenir...

Farkı kıdem süresinin daha kısa kabul edilmesi. Tamam ücret, tavan vs. işe başlatmama tarihindeki olarak kabul ediliyor da, kıdemindeki süreye, çalışmadığı sürenin sadece 4 ayı ekleniyor. Benim 2010 aralık ayında Yargıtay gitmiş ve henüz karar verilmemiş işe iade dosyalarımı düşünüyorum. Yargılama sürecini de hesaba katarsan 2 yıllık boşta kaldıkları sürenin sadece 4 ayı kıdemden sayılacak

Alıntı:
Yazan Adli Tip
İkinci nedeninize gelince;

Bir işçinin aynı işverene yıllarca bağımlı olması ve bu sürede defalarca geçersiz feshe maruz kalması hayatın olağan akışına aykırı, çok fantastik bir ihtimal. Ancak sizi temin ederim ki, böyle bir durum olursa, Yargıtay o işvereni kulaklarından tavana asar, o işçiye de bu hafta sayısalda çıkacak 6 rakamı söyler.

Yüksek mahkemede tanıdıklar var herhalde, bize de söyleseler ya şu sayısal rakamlarını