|
|
|
|
Sayın Yiğit;
Kanımca biraz daha ısrarcı olmanızda sakınca yok. Lakin çok ısrarcı olmamanızı dilerim.
Birinci nedeniniz, daha önce Anayasa Mahkemesinde de dile getirildi. "Bu Yasa 4 aylık bir takvim öngörülerek kurgulanmış ama davalar daha uzun sürüyor, 4 aylık ücret yetmiyor" dendi, AYM de "yetmez ama hayır" dedi ve 4 aylık süre Yasa'da öylece kaldı.
Öte yandan, sorudaki işçinin, kıdem tazminatı açısından işe hiç başlatılmamış işçiden çok da farkı yok. Şöyle ki;
Geçersiz fesih sonucunda işçi işe başlatılmazsa, -sizin de bildiğiniz gibi- Yargıtay diyor ki, İşçinin iş sözleşmesinin sona erdiği tarih, -boşta geçen 4. ayın sonu değil-, işçinin işe başlatılmadığı tarihtir. İşçinin işe başlatmama tazminatındaki ücret işe başlatılmadığı tarihteki emsal ücrettir, KIDEM TAZMİNATI TAVANI DA işe başlatılmadığı tarihteki tavandır. Ancak, sadece 4 için çalışılmış gibi sayılarak hizmet süresi belirlenir...
İkinci nedeninize gelince;
Bir işçinin aynı işverene yıllarca bağımlı olması ve bu sürede defalarca geçersiz feshe maruz kalması hayatın olağan akışına aykırı, çok fantastik bir ihtimal. Ancak sizi temin ederim ki, böyle bir durum olursa, Yargıtay o işvereni kulaklarından tavana asar, o işçiye de bu hafta sayısalda çıkacak 6 rakamı söyler.
Saygılarımla,
|
|
 |
|
 |
|
ben de İbrahim Bey gibi ısrarcı olmak zorundayım.İşe iade olup çalışmaya başlayan işçi, İşe başlamayan işçiden farklıdır. Bu işçinin iş akdi kesintisiz kabul edilir. yukarıda eklediğim onlarca benzeri de olan yargıtay kararı aynen böyle diyor...Biz neye dayanarak işe hiç başlamamış işçi gibi 4 ay ekleyerek hesap ediyoruz..Bu benim mantığıma, bence işe iadenin amacına, kanunun ruhuna ve yargıtay kararlarına aykırı... İşveren tarafından defalarca değil bir kez dahi olsa kötü niyetle bu şekilde kullanma imkanı varsa işçi lehine olması gerekir diyen kanunumuz ve yargıtay kararlarımız doğrultusunda buna cevaz verilmez diye düşünüyorum.. Ama ne yazık ki lehime ya da aleyhime tam da benim olayımdaki gibi bir yargıtay kararına henüz rastlamadım.. Olumlusunu bulma umuduyla arayışımı devam ettiriyorum..