Mesajı Okuyun
Old 03-03-2012, 13:05   #7
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın gülgeldi,

Alıntı:
Yazan av.salih gülgeldi
A ile B aralarındaki sözleşme gereği, A tarafından B ye imzalı Boş bir teminat senedi veriliyor.

1- A iş sonunda alacağını alamıyınca B tarafında verilen çeki icraya koyuyor.
2- B ise 7-8 ay sonra A nın verdiği imzalı boş senedi doldurup icraya koyuyor.

ACABA,
B Tarafında yapılan icrayı durdurmak veya iptal etmek için ne yapılabilinir
aralarında teminat senedi olarak verilen sened alacaklı görünen kişi tarafından kafasına göre doldurulup icraya verilebilinir mi, ne yapabiliriz.
BORÇLU görünen A sadece bonoya imza atmıştır.B doldurup icraya koyabilir mı. B HAKKINDA hukuki ve cezai olarak ne yapabiliriz?

TTK m.690 atfıyla TTK m.592 gereği bononun sadece imza edilerek verilmesi mümkündür. Tanzim tarihi gibi unsurlar, bono, tedavüle çıkarılırken var olması gereken unsurlardır ve sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla bono takibine mesnet senet, kambiyo vasfını haizdir.

Şayet bononun "teminat" olarak verildiğini yazılı belge ile (mesela: aradaki sözleşmede teminat olarak verildiği yazıyorsa) ispatlayabiliyorsanız bu durumda bono, TTK m.688 muvacehesinde "kayıtsız ve şartsız muayyen bir bedeli ödemek vaadini" içermediğinden İİK m.170a'ya mesnetle İcra Mahkemesi'nden kambiyo takibinin iptalini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca söz konusu bononun "teminat" olarak verildiğini ve senedin, aradaki anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğunu veya anlaşmaya uygun doldurulmuşsa teminat şartlarının gerçekleşmediğini HMK m.201 vd. maddelerine uygun olarak ispat edebiliyorsanız (ayrık HMK Geçici m.1-Geçici m.2) menfi tespit davası ikame edebilirsiniz.

Ceza yönünden 5237 S.K. m.156'ya mesnetle şikayette bulunabilirseniz de genelde uyuşmazlığın hukuki nitelikte olduğu değerlendirmesi yapıldığını belirterek; yazılı deliliniz varsa şikayette bulunmanızı öneririm.

Saygılar...