Kamu Hizmeti:
Devlet veya diğer kamu tüzel kişileri tarafından veya bunların gözetimi ve denetimi altında diğer kişilerce, kamunun genel ve ortak gereksinimlerini sağlamak için yapılan ve kamuya dönük olarak tanımlanabilecek, geniş ve değişken içerikli bir kavramdır.(Prof. Dr. Ejder Yılmaz, Hukuk Sözlüğü)
Görevi kötüye kullanma: Bir görevlinin, kendisine verilen görevleri yasaya ve diğer kurallara aykırı olarak hareket etmesi; vazifeyi suistimal.(Prof. Dr. Ejder Yılmaz, Hukuk Sözlüğü)
Avukatlık:
MADDE 1. Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.(1136 S.lı Avukatlık Kanunu)
MADDE 62. (Değişik : 23/1/2008-5728/333 md.)
Bu Kanun ve diğer kanunlar gereğince avukat sıfatı ile veya Türkiye Barolar Birliğinin yahut baroların organlarında görevli olarak kendisine verilmiş bulunan görev ve yetkiyi kötüye kullanan avukat Türk Ceza Kanununun 257 nci maddesi hükümlerine göre cezalandırılır.(1136 S.lı Avukatlık Kanunu)
Gönderme yapılan Ceza Kanunun Maddesi:
Görevi kötüye kullanma
MADDE 257. (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir (DEĞİŞİK İBARE RGT: 19.12.2010 RG NO: 27790 KANUN NO: 6086/1) menfaat sağlayan kamu görevlisi, (DEĞİŞİK İBARE RGT: 19.12.2010 RG NO: 27790 KANUN NO: 6086/1) altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir (DEĞİŞİK İBARE RGT: 19.12.2010 RG NO: 27790 KANUN NO: 6086/1) menfaat sağlayan kamu görevlisi, (DEĞİŞİK İBARE RGT: 19.12.2010 RG NO: 27790 KANUN NO: 6086/1) üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Tartışılması gereken konu:
Serbest bir meslek mensubu olan,bu serbest mesleğin gereği olarak müvekkili ile bir sözleşme imzalayan, bu sözleşmeye uygun davranmadığı zaman karşı tarafa karşı sorumluluğu söz konusu olan, gerektiğinde baroya şikayet edilen avukat, hangi hukuki gerekçeye dayanarak 'görevi kötüye kullanma' suçundan dolayı cezalandırılır?
Not: Yasanın böyle buyurduğunu Sayın Av.Ömer Güntay ve Sayın Av. Hatun Olguner açıkladılar. Benim üzerinde durmak istediğim konu Sayın Av. Hatun Olguner'in şu ifadesi:
Bu sebepten Dikkat edilirse ''TCK madde 257.nin uygulamasında avukatlar kamu görevlisi sayılıyorlar'' diyorum.
Avukatların söz konusu suç söz konusu olduğunda 'kamu görevlisi' sayılmalarının 'esbabı mucibesi' nedir?
Avukatlık mesleğine verilen değer mi ?
yoksa
Avukatı ve avukatlığı kontrol altında tutma mekanizması mı?
Bu satırları yazmama Sayın Av. Hakan EREN'in
İstanbul Barosu 1960 Darbesi sonrası kurulan Yassıada Mahkemesinde sanıkları savunmama yönünde karar aldı mı?sorusu sebep oldu.
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=70566 .
Yassıada Mahkemelerinde söz konusu olabilecek 'Görevi kötüye kullanma' suçunun sanık sandalyesine kimi oturtalım, Baro'yu mu, yoksa sanıkları savunan avukatları mı? 'Vatan haini' olarak nitelendirilenleri savunmak mı görevi kullanma suçunu oluşturur, yoksa sanıkları 'vatan haini' olarak nitelendirip savunmadan yoksun bırakmaya çalışmak mı?
Soru'nun cevabı avukatlığı 'serbest meslek' ya da 'kamu hizmeti' olarak nitelendirmemize bağlı olarak değişir mi?
Ne dersiniz?
Ek soru: Avukatları 'görevi kötüye kullanma' suçunun failleri olarak mahkeme önüne çıkaran başka hukuk sistemleri var mı?
Saygılarımla