27-02-2012, 11:38
|
|
|
Reddİ Mİras-veraset
Herkese iyi çalışmalar dileyerek içinden çıkamadığım(ız) sorunu anlatmak istiyorum.
Üç kardeşe ve babalarına annelerinden miras kalıyor. Baba da vefat edince babanın hissesi de kardeşlere miras olarak kalıyor. Ancak kardeşler hem borçla yükümlü olmak istemiyorlar hem de babalarının paylarını satmak istiyorlar. Bunun için veraset ilamı alındıktan sonra kardeşlerden ikisi mirası reddediyor. Bunu yaparken biz mirası reddederiz, payımız diğer kardeşimize kalır o da miras kalan yeri başkasına satar diye düşünüyorlar. Reddi mirastan sonra mahkemeye başvurup yeni veraset ilamı almak istiyorlar ancak mahkeme iki farklı veraset ilamı olamaz, ilk veraset ilamının iptali için dava açın diyor. İlkveraset ilamının iptali ve yeni veraset ilamının iptali için dava açılıyor ama bu kez de mahkeme, "mirasın reddi terekenin bölüştürülmesi ve tasfiyesi sırasında göz önünde bulundurulması gereken hususlardır. mirasın reddi keyfiyetinin veraset ilamına işlenebilirse de işlenmemiş olması da veraset ilamının geçersizliği sonucunu doğurmaz.Mirasçılar mirası reddettiklerini mirasın bölüştürülmesi ve tasfiyesi sırasında her zaman ileri sürebilirler" gerekçesiyle talebi reddediyor. Bunun üzerine ilk kararı veren mahkemeye reddi miras keyfiyetinin verset ilamına işlenmesi için taleopte bulunulsa da mahkeme geçmiş tarihli karara bunu işleyemem diyor.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir. Hakimin reddedenin payının kimlere kalacağını verset belgesinde göstermesi gerekir. Çünkü mirası reddedenin payının kimlere kalacağına tapu memuru karar veremez"diyor.
Müvekkil tapuda işlem yapamıyor ama mahkemeden de tapunun istediği türde veraset ilamı alamıyor. Bunun için reddi miras üzerine mirası reddedenlerin payının kimlere kalacağının ve yeni pay durumunun tespiti kararı istemeyi düşünüyorum. Bunu da hakimlerden biriyle görüştüm ama reddedenin altsoyu bulunup bulunmadığı nüfus kaydında belli olduğu için belli bir durumun tespitini istemek abesle iştigaldir dedi. Aklıma başka bir çözüm gelmiyor. Önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Tekrar iyi çalışmalar.
|