Mesajı Okuyun
Old 26-02-2012, 13:42   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan koseogluhukuk
iyi günler arkadaşlar.1973 yılında kardeşler arasında tanzim olunmuş taşınmaz satış vaadi var ve taşınmaz hala vaadde alıcı olanın zilyedliğinde.vaad veren kardeş ölmüş.çocuklarına dava açılabiliyor ve zamanşımı taşınmaz kendi elinde diye sorun değil araştırdığım kadarı ile. ancak bir ara sanki değişiklik oıldu taşınmaz sayış vaadi geçersiz diye.yanılıyor muyum?açılabiliyorsa yasal dayanak maddeler neler?teşekkürler

Yargıtay 14 HD, 6.6.2011 T., E: 2011/6339, K: 2011/7351: "...Taşınmaz mal satış vaadi sözleşmesinden doğan davalar için özel bir zamanaşımı süresi öngörülmediğinden Borçlar Kanununun 125. maddesi hükmü gereğince on yıllık zamanaşımı süresi uygulanır ve bu süre sözleşmenin ifa olanağının doğması ile işlemeye başlar. Ancak satışı vaat edilen taşınmaz, sözleşme ile veya fiilen satış vaadini kabul eden kişiye yani vaat alacaklısına teslim edilmiş ise on yıllık zamanaşımı süresi geçtikten sonra açılan davalarda zamanaşımı savunması Türk Medeni Kanununun 2. maddesinde yer alan "dürüst davranma" kuralı ile bağdaşmayacağından dinlenmez.

Somut olaya gelince; davada dayanılan 5.9.1979 tarihli satış vaadi sözleşmesinin 3. sayfasında satışı vaat olunan taşınmazın vaat alacaklısına teslim edildiği yazılıdır. Kısaca, satışı vaat olunan taşınmaz sözleşmeyle davacılara teslim edildiğinden davalıların zamanaşımı savunmasında bulunması dürüst davranma kuralı ile bağdaşmaz..."

Saygılar...