23-02-2012, 14:46
|
|
|
Benim de aklıma ne zamandır takılan benzer bir sorun var.
Emekli aylığı miktarı 650 TL, aylık tedbir nafakası miktarı ise 350 TL. Bu miktarın icraya konulması ile icra vekalet ücreti masraflar vs toplamda dosya hesabı 1000 TL oldu diyelim. Bu aşamada emekli maaşından yapılacak kesinti ne kadar olacak?
Kapak hesabı bitene kadar emekli maaşının tamamı daha sonra aylık nafaka bedeli kadar mı, yoksa aylık nafaka bedeli olan 350 TL mi kesilir sadece?
Kanuna göre sadece 350 TL kesilmesi ve birikmiş nafaka varsa bu miktarın ayrıca tahsil edilmesi, takibin ferisi niteliğinde olan vekalet ücreti ve icra giderleri ile faizin daha sonra haciz konusu yapılması gerekir.
Ancak BK 84'e göre kül halinde bir alacak olan icra dosyası alacağına ilişkin yapılan kısmi ödemeler öncelikle fer'ilere mahsup olunur. Bu durumda borçlu kendi eli ile gelip borcu öderse (1000 TL'lik dosya borcuna 350 TL yatırırsa) bu miktar öncelikli olarak ferilere mahsup edilip asıl (nafaka) alacağı üzerinden takibe devam edilecek. Peki ya 350 TL maaştan cebri icra ile gelirse yine bu miktar ferilere mahsup edilmez mi?
Düşündüm düşündükçe karıştım. Tebligat döndü dönecek ve ben ne yönde talepte bulunacağıma karar veremedim.
Uygulama bu gibi bir durumda ne yapıyor acaba?
|