22-02-2012, 22:37
|
#1
|
|
Hakimlik ve İhtisaslaşma
Onca emek ve tecrübe bundan böyle heba edilmeyecek
Yargıtay Büyük Genel Kurulu, hakimlerin yıllarca gecelerini gündüzlerine katarak edindikleri tecrübenin bir kıymeti olduğunu nihayet kabul etti. Bir hakim yıllarca asliye hukuk mahkemesinde çalıştıktan sonra birden bire ani bir kararla asliye ceza hakimliğine tayin edilebiliyordu. Bunun sonucunda o hakim yeni mesleğe girmişçesine adeta sıfırdan işe girişiyor ve adaletin dağıtımı aksıyordu. Bu durumu önleyen YBG Kurulunun kararı, 18.02.2012 tarihli resmi gazetede yayınlandı. Bu kararla getirilen yeni esaslar şöyle olacaktır:
“ I ) YARGITAY HUKUK DAİRELERİ İŞBÖLÜMÜ
A) İŞBÖLÜMÜ GENEL ESAS VE İLKELERİ:
1.Yargıtay Hukuk Daireleri arasında işbölümü, temyiz incelemesinin sonuçlandırılmasında zaman kayıplarını önlemek, uzmanlaşmayı, akademik çalışma ve işbirliğini desteklemek, hukuksal problemlerimizin çözümünde sorumluluk üstlenerek yönlendirici olabilmek ve Hukuk Dairelerinin hukuksal kimliklerini güçlendirmek amacıyla, aşağıda yer alan "ihtisas alanı ve temel görev esasları" çerçevesinde yapılır.
2. İhtisas Alanı :
1. Yargıtay Hukuk Daireleri;
--“Medeni Hukuk Daireleri”,
--“Gayrimenkul Hukuku Daireleri”,
--“Ticaret ve Borçlar Hukuku Daireleri”,
-- “İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Daireleri” olmak üzere dört “ihtisas alanı” altında toplanır.
2. Her Hukuk Dairesi, kural olarak yalnızca bir ihtisas alanı altında yer alır."
Herhalde bundan böyle, mesela on yıldır ceza hakimliğini yapmakta olan bir hakim, yeni tayin yerine hukuk hakimi olarak atanmayacaktır. İhtisaslaşmanın bu kadar önem kazandığı günümüzde kimse bu gerçeği artık göz ardı edemeyecektir.
Kaynak : Resmi Gazete (18.02.2012 tarihli)
|