Mesajı Okuyun
Old 21-02-2012, 18:50   #9
janveljan

 
Dikkat

Biliyorsunuz 6570 Sayılı kanun gereği kiracının kira dönemi bitiminden 15 gün önce yönelteceği fesih beyanıyla kira sözleşmesini tek taraflı olarak sona erdirme yetkisi var.

Somut olayda tek taraflı fesih beyanını bir yana bırakın tarafların kira sözleşmesinin dönem sonu itibariyle sona erdirilmesi yönünde anlaşmaları söz konusu. Dolayısıyla kira ilişkisi gerçekte sona ermiş.

Ancak kiracı mal sahibine güvendiği için bunu yazıya dökmemiş. Kiracı fesih olgusunu protokolle (yazılı belge ile) ispatlayamıyor. Kiralayanın bunu inkar etmesi halinde tanık dinleme sınırı muhtemelen aşıldığı için (yıllık kira bedelinin 2.500.TL sını aşması halinde) takdiri delillerle fesih anlaşmasını ispatlayamaz.Kiracının bu hususta kiralayana yemin teklif etmek dışında yapacağı pek bir şey yok gibi .


Kiracı kira dönemi sonuna doğru Süresi içinde ihtarname çekmediği için kira sözleşmesi aynı şartlarla (kira bedeli hariç) bir sene daha uzamıştır.Kanunun ilgili maddesinde (sanırım 6570 SK. 11. madde) kiracının fesih iradesini,kira döneminin bitmesinden en az 15 gün önce yazılı olarak bildirmesi isteniyor.Dolayısıyla kira dönemi sonunda kiracının fiilen kiralananı boşaltması 11. maddedeki etkiyi yapmaz diye düşünüyorum.

Bundan sonra,yani kira sözleşmesinin kendiliğinden yenilenmesinden sonra kiracının mecuru boşaltması haksız fesih sayılır. Mal sahibinin kiracıdan kira alacağı değil tazminat alacağı doğar.

Bu konudaki yerleşmiş Yargıtay uygulanması da hatırlanacağı üzere “kira döneminin sona ermesinden önce kiracının kiralananı boşaltması halinde, kiralayanın , mecurun boşaltıldığını öğrendiği günden başlayarak ne kadar sürede kiraya verebileceği belirlenmeli ve böylece bu süreye düşen kira bedeli ödetilmelidir” şeklindedir.

Burada kiralayanın mecurun boşaltıldığını öğrenmesinin tanık deliliyle ispatlanabilmesi gerekir. Maddi bir vakıa olduğundan tanık dâhil takdiri delillerle ispatlanabilmelidir diye düşünüyorum.
Bu ispat usulü kabul edildiği takdirde, mecurun kira bedelinin eski kiracı olması hasebiyle düşük olması, merkezi talep gören bir yerde olması gibi lehe durumların mevcudiyeti halinde bilirkişi 1 ay içinde kiraya verilebilir tespitinde bulunursa mahkeme sadece 1 aylık kira bedelinin tazminine hükmedebilir.(Bildiğim kadarıyla genelde 2 ayı geçmiyor bilirkişilerin kiraya verilebilme süresi tayinleri.)

Açacağınız menfi tespit davasında öncelikle fesih anlaşmasının varlığı konusunda karşı tarafa yemin teklif etmenizi, kiralayanın yemin etmesi halinde ise yukarıdaki şekilde savunma yaparak zararınızı sizden talep edilen 4 aylık kira parasından 1 aylık kira parasına düşürmeye çalışmanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla.