Mesajı Okuyun
Old 13-02-2012, 18:21   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Emine ŞAHİN KARAKAŞLIOĞLU
Sayın Meslektaşlarım;
Velayetin boşanma sonucunda babaya bırakıldığı olayımızda, küçüğün babası vefat etmiştir. Forumda önceden yazılanlardan da teyit ettiğimiz üzere, bu durumlarda velayet kendiliğinden anneye geçmediğinden çocuk velayetsiz kalmıştır. Biz de müvekkilimiz küçüğün ablasının vasi olarak atanması için vasi tayini davasını açtık. Dava dilekçemizde annenin, küçüğe ablasının vasi olması konusunda rızasının olduğunu da belirttik. Fakat hakim tensip zaptınında " Anne ... nın velayet davası açması küçüğün lehine olduğundan bu yönde dava açtırıp sonucunun beklenmesine" şeklinde karar verdi. Bunun üzerine hakimle yaptığımız görüşmede kendisi, asıl olanın hatta doğal olanın, küçüğün öncelikle velayet altına alınması olduğunu, bu nedenle annenin velayetin düzenlenmesi davasını açmasını ve o davanın sonucuna göre karar verebileceğini belirtti.
Bu durumda mecburen anne adına (anne de bize vekalet verdi) velayetin düzenlenmesi davasını açaçağız. Fakat hukuk mantığım velayetsiz kalan bir küçük için velayetin düzenlenmesi davasının açılmasını kabul etmiyor. Ayrıca aile mahkemesindeki hakim benimle aynı görüşte olursa davamız reddedilecek ve bizim için şu anda zaman çok önemli. Boşuna vakit kaybetmek istemiyoruz. Sizce nasıl bir çözüm yolu izlemeliyiz?
Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.

Vesayet davasında hakimin, anneyi dava açmaya zorlaması isabetsiz olmuş. Anne bu davayı açmak zorunda değildir. Hiç açmazsa ne olacaktı?

Öte yandan anne adına dava açtığınıza(Velayetin verilmemesi için olağanüstü koşullar yoksa)göre velayet anneye verilecektir. Neden red edileceğini düşündüğünüzü anlamadım.