Mesajı Okuyun
Old 13-02-2012, 15:58   #10
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Admin
Ben de bu görüşteyim.

MK.339/5'deki "Çocuğun adını ana ve babası koyar" ifadesi bence yeterli bir yasal düzenleme değil ve anne-babayı devletten "korumaya" çalışırken asıl korunması gereken çocuğu dikkate almıyor.

Çocuğun isim hakkı sadece anne baba açısından değil, çocuğun menfaatleri açısından da değerlendirilmelidir.

Bir anne veya baba velayeti altındaki çocuğunu sözel şiddete maruz bırakıyor, mesela sürekli alay ediyorsa, çocuğun psikolojik menfaati açısından buna devletin yasal müdahalesini mümkün kılıyoruz. O zaman anne baba çocuğuna hayatı boyunca sözel şiddete/şakalara/alaya maruz koyabileceği bir isim koymaya çalıştığında da buna kamunun müdahale edebilmesini çok katılanılmaz görmemeliyiz diye düşünüyorum.

Bence MK339/5'in "Çocuğun adını ana ve babası koyar. Ana baba çocuk üzerindeki isim hakkını çocuğun menfaatlerini kendi inanç, düşünce ve değerlerinin üzerinde tutarak kullanır" tarzında bir düzenlemeye sahip olması gerekiyor.

İfade ettiğim görüşün sıradışı isimlere her durumda karşı olmak ve kültürel kaynaklı isimleri engellemek vs. bir amacı olmadığını özellikle vurgulamak isterim. Her olayı ve durumu kendi içinde değerlendirmek gerekir. Örneğin "Nigar" veya "Can" gibi bize göre gayet normal ve sıradan isimler olsa bile eğer anne-baba-çocuk İngiltere'de yaşıyorsa (İngilizce'de olumsuz çağrışımlar yapmaları nedeniyle) orada yaşayacak bir çocuğun menfaatlerine ve psikolojik gelişimine uygun isimler olmayabilir.


Ebeveyn,"kendi inanç,düşünce ve değerlerinin üzerinde tutarak kullanır" diye bir hüküm koyarsak, her iktidar bunu istediği gibi kullanabilecektir. Kaldı ki her ne kadar liberal bir sistemimiz olduğu söylense de, her konuda oldukça denetimci ve müdahaleci bir devlet yapımız var.

Ebeveyn, çocuğuna Güvercin, Şemsiye, Porselen gibi isimler koyabilecekken(Bize komik gelebilir ama belki de değildir) zamanına göre Devrim, Kemal, Mustafa, Muhammed isimlerini koyması sınırlanabilecektir.

Sayın Güntay'ın

Alıntı:
"İleride çocuğun sosyal konumu ve yaşantısı açısından olumsuzluklar doğurabilir."

Şeklindeki görüşüne katılabilirim. İsmiyle müsemma olmayan birçok kişi tanıyoruz. Ya da ismi "Devrim, Ulaş, Mahir" olan kişilerin mağdur olduklarını da biliyoruz. Ama "hukuki değil" görüşüne katılmıyorum.