|
|
|
|
Cevaplarıyla bana yol gösterecek olan saygıdeğer meslektaşlarıma şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Müvekkilim üzerinde muktesat bulunan taşınmazda en fazla hissesi bulunan paydaştır.Diğer 3 paydaşın ise cüzzi miktarda hisseleri mevcut olup hepsi vefat etmiştir.İlk kez böyle bir dava açacağım için aklıma takılan soruları sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Diğer paydaşların mirasçılarını bilmiyoruz bu durumda izalei şuyu davası açmadan mahkemeden veraset davası açmak için yetki talebinde mi bulunmalıyım yoksa dava açıp sonra mı bu talebi ileri sürmeliyim?
2-Yetki belgesi aldık diyelim 3 muris için ayrı ayrı mı veraset davası açmam gerekiyor yoksa tek dilekçe yeterli olur mu ?(bu 3 murisinde mirasçılarından bazıları vefat etmiş olsa bunlar içinde ayrı veraset davası açılmalı mı?)
|
|
 |
|
 |
|
1- Sizin müvekkiliniz ölenlerin mirasçısı oılmadığına göre izale-i şuyu davasına bakan mahkemeden veraset ilamı çıkarmak üzere yetki istemeniz daha doğru olur. (yine de ben aynı şekildeki bir izale-i şuyu davası sebebi ile 3. kişilerin veraset ilamını mahkemeden yetki almadan çıkarabildiğimi hatırlıyorum. İzale-i şuyu davasından bahsedip veraset ilamı almıştım ancak izale-i şuyua ve veraset ilamına bakan mahkeme aynı idi. siz yine de mahkemeden yetki alın)
2- 3 muris için ayrı ayrı veraset ilamı çıkarmanız gerekir yani 3 ayrı dilekçe hazırlamalısınız. 3 murisin mirasçılarından herhangi biri ölmüş olsa bile ölenlerin miras payı onların kendi mirasçılarına intikal edecektir. Bu intikal durumu açtığınız veraset davalarında rahatlıkla tespit edilebilir. Dolayısı ile murislerin ölen mirasçıları için ayrı bir veraset talebinde bulunmanız gerekmez.Örnekleyelim;
ORTAKLARDAN A ölümüş olsun. A'nın eşi de ölmüş olsun. Ve onun B ile C adlı oğulları olsun. B de vefaat etmiş olsun ve B'nin de D isimli bir oğlu olsun. Siz B için ayrı bir veraset iilamı istemessiniz. A için isteyeceğiniz verasette paylar şöyle görünecektir.
Muris A'nın terekesi 2 pay kabul edilerek
1/2 payı C'ye
1/2 payı da vefaat eden B'nin oğlu D'ye
ait olacaktır.
Bu örnekten gidersek siz muris A için C ve D'yi izale-i şüyu davanıza dahil edersiniz ve ortada mesele kalmaz.
Selamlarımla...