Konu
:
Yargıtay İlamı Neyi Anlatmaktadır ?
Mesajı Okuyun
08-02-2012, 21:13
#
15
tiryakim
Alıntı:
Yazan
Av.Nevra Öksüz
Sayın tiryakim,
Kararı:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=68317
adresindeki konunuz için değerlendirmeye çalışıyorsunuz sanırım? Keşke o alandan devam etseydiniz
Kararda diyor ki:
1.1.2002'de DM'nin yürürlükten kalkıp Euro'ya geçilmesi ile kiracı ile kiralayan arasında kira parasında niza husule gelmiştir.
Kiracının iddiası: Euro'ya geçildikten sonra 5 yıl boyunca 440 Euro kira parası ödedim ve kiralayan da bu kira bedelini ihtirazi kayıt dermeyan etmeksizin kabul etti; demek ki aramızda yeni bir kira sözleşmesi var ve kira bedeli konusunda da kiralayanla 440 Euro üzerinden mutabıkız.
Yargıtay'ın sorusu: kiralayan, 5 yıl boyunca kira bedelini 440 Euro olarak kabul etmiştir, böylece taraflar arasında 440 Euro kira bedeli üzerinden yeni bir sözleşme kurulmuştur ve bu yüzden kiralayan, kira bedelini 460 Euro olarak talep edemez denebilir mi?
Yargıtayın cevabı: denemez. Buna gerekçesi:davacı kiralayan, 29.04.2002/14.06.2004/17.09.2004 tarihlerinde gönderdiği ihtarnamelerde 460 Euro kira bedeli talep ettiğine göre demek ki 440 Euro kira bedelini kabul etmemiş. Demek ki taraflar arasında yeni bir kira sözleşmesi kurulmamış ve demek ki eski kira sözleşmesi geçerli. Dolayısıyla kira bedeli de bu eski kira sözleşmesindeki 900 DM karşılığı 460 Euro'dur.
Saygılar...
Yargıtay bu kararında ne olursa olsun sözleşmeye bağlılık geçerlidir demiş doğru anlamış mıyım ?
440 euro üzerinden dava açıldığı halde kira sözleşmesindeki 900 dm nin karşılığı 460 euro olduğu için yargıtay 440 euro üzerinden dava açılması hiç önemli değil önemli olan sözleşmede ne yazıyorsa odur demiş yargıtay . doğru anlamışmıyım ?
Şimdi asıl öğrenmek istediğim soru ise ;
440 euro üzerinden noterden ihtarname keşide edilseydi durum ne olurdu ? Yargıtay yine sözleşmeye bağlılık esas mı derdi...
Bu arada çok teşekkürler...
Alıntı:
Küçüçük bir not:
Bizim olayımızdada çeşitli tarhilerde gönderilen ihtarnameler mevcut..Çeşitli tarihlerde gönderilen ihtarnamelerde birikmiş kira paraları isteniyor...Ve kiracının yatırmak istediği kira pararı kabul edilmiyor...Çeşitli tarihlerde gönderilen ihtarnamelerinde birinde şöyle bir ibare var ''.........taraflar arasında yıllık kira bedeli 440 euro öngörülmüş ..... '' şeklinde noterden ihtarname gönderilmiş.......ama bu ihtarnameden sonra değişik tarihlerde gönderilen ihtarlarda kiracının yatırmak istediği kira parası kabul edilmiyor ve kiracının yatırmak istediği 440 euroluk kira parası kabul edilmemektedir diye ihtarlar keşide edilmiştir.
tiryakim
Üye Kimliği
tiryakim İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
tiryakim İsimli Üyeye Email Gönderin
tiryakim İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın