Mesajı Okuyun
Old 06-02-2012, 12:39   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhabalar. Müvekkilim evlendikten 1 hafta sonra eş kadın kredi kullanarak ailesine yardım etmiştir. Müvekkilim durumu öğrendikten sonra evliliğin sürmesi için çabalamışsa da sonuç alamamıştır. boşanma davası açılması halinde bu duruma ilişkin elinizde yargıtay kararı olan meslektaşım paylaşırsa sevinirim.Ayrıca müvekkilim eşinden(müvekkilim erkek) daha az (yarı yarıya) ücretle çalışmakta.Daha fazla kazanan kadın eşe yine de nafakaya hükmedilir mi?Kredi kullanımı kusur olarak adledeilir mi?Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın avankara;

Medeni Kanun'un "Yoksulluk nafakası" başlığı altında düzenlenen 175. maddesine göre; "Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz."

Nafakanın takdir edilmesinde en önemli ölçüt, nafaka talep eden tarafın boşanmayla yoksulluğa düşecek olup olmaması hususudur. Dolayısıyla müvekkilinizin eşinin boşanma ile yoksulluğa düşmeyecek olması kendisi lehine nafakaya hükmedilmemesi için yeterli bir neden olacaktır.

Ayrıca daha kusurlu olduğu kanaatine varılırsa da nafakaya hükmedilmemesi gerekir. Nafaka konusundaki madde düzenlemesinin yeterince açık olduğu kanaatindeyim.

Bir eşin diğer eşin bilgi ve/veya onayı olmaksızın kredi çekmiş olması ve kredinin, evlilik birliğinin devamı noktasında sıkıntı oluşturabilme ihtimalinin varlığını kusur olarak kabul etmek gerekir düşüncesindeyim.

Saygılarımla..