Yüksek mahkeme, bu konuyla ilgili olarak;
- «Sanığın alacaklısını zarara uğratmak maksadıyla hareket edip etmediğinin tespiti için sanıklar arasındaki borç ilişkisinin ve bu ilişki sonucunda düzenlenmiş senedin muvazaalı olup olmadığının araştırılması gerekeceğini»
- «Alacağa karşılık haczedilen malların alacağı karşılayıp karşılamadığının ve sanıkların muvazaalı işlemlerle borçlarını ödemekten kaçınıp kaçınmadıklarının araştırılıp belgelendirilerek, sanıkların hukuki durumlarının değerlendirilmesi gerekeceğini»
belirtmiştir.
c. Borçlunun -yukarıda belirtilen- kötüniyetli hareketlerinin birinden zarar gören alacaklı:
aa) Borçlu hakkında
«kesin aciz belgesi» (İİK. mad. 105/I, 143) almış olmalı (Borçlusu hakkında
«geçici aciz belgesi» (İİK. mad. 105/II) almış olan alacaklının böyle bir hakkı yoktur. Çünkü; geçici aciz vesikası niteliğindeki haciz tutanağında yazılı olan malların; satış sırasında daha önce tahmin edilen kıymetlerinin üstünde değer bularak satılıp alacağı karşılaması ihtimali daima mevcuttur.
4 )
Veya;
bb) «Alacağını alamadığını» kanıtlamış olmalıdır.
Bu maddeye göre, alacaklının borçlusunun cezalandırılmasını isteyebilmesi için, borçlusu hakkında mutlaka
«aciz belgesi» almış olması gerekli değildir. Elinde
«borç ödemeden aciz belgesi hükmündeki haciz tutanağı» (İİK. mad. 105/I) veya
«borç ödemeden aciz belgesi» (İİK. mad. 143) bulunmayan ancak
«alacağının kendisine ödenmediğini» herhangi bir şekilde kanıtlayabilen alacaklı da, bu maddeye göre, borçlusu hakkında şikayette bulunabilir.
V- İcra ve İflâs Kanununun 331. maddesi gereğince haciz yolu ile takip talebinden sonra veya bu talepten önceki iki yıl içinde borçlu, alacaklısını zarara sokmak maksadıyla mallarını veya bunlardan bir kısmını mülkünden çıkararak yahut gizleyerek muvaza yolu ile başkasının uhdesine geçirerek mevcudunu suni surette eksiltirse aleyhine aciz belgesi istihsal edildiği veya alacaklının alacağını istifa edemediğini ispat ettiği takdirde ceza öngörüldüğünden
sanığın davranışı nedeniyle aleyhine aciz belgesi alınıp alınmadığı veya müdahilin alacağını karşılayacak sanığın başka mallarının bulunup bulunmadığı araştırılarak eksik incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması, yasaya aykırı müdahil vekillerinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün isteme aykırı olarak BOZULMASINA...
7. CD. 1.5.2003 T. E:2002/21895, K:2003/2151
Talih Uyar'ın kitabından alıntıdır.