03-02-2012, 18:17
|
|
|
Nakdİ Ve Gayrİ Nakdİ Genel Kredİ SÖzleŞmesİnde Kefİlİn SorumluluĞu
Merhaba meslektaşlarım,
Nakdi ve gayri nakdi kredi sözleşmelerini araştırırken, bir hususta çelişkiye düştüm, Yargıtay kararları da çelişkimi gidermedi. Sitede bu husus önceden de tartışılmış olmakla birlikte, benim sorum biraz daha farklı olduğundan yeni başlık açmayı uygun gördüm.
[FONT='Times New Roman','serif']A şahsının X Bankası ile imzaladığı Nakdi ve Gayri Nakdi Genel Kredi Sözleşmesinde, B şahsı 150.000-TL. limitli olarak kefil olmuştur. Dönem taksitlerinin ödenmemesi nedeni ile Banka müvekkil kefile İhtarname bile çekmeden, telefonla bilgi vermiş ve müvekkilin Sözleşme gereği bloke edilmiş hesabından 150.000-TL. çekilmiştir. İhtarname olmadığı için, müvekkil temerrüde düşmemiştir. [/font]
[FONT='Times New Roman','serif']Banka şimdi de, kalan 10.000-TL. lik faiz miktarını müvekkilden talep etmektedir. Genel Kredi Sözleşmelerinde kefil, kefalet limiti ve kendi temerrüdünden sorumlu olmakla birlikte (buna ilişkin pek çok Yargıtay kararı mevcut) müvekkil temerrüde düşmeden kefalet limiti tutarında ödeme yaptığından, artık kalan tutardan sorumlu olmadığını düşünüyordum. Ancak kredi sözleşmesi türünün Nakdi ve Gayri Nakdi Genel Kredi Sözleşmesi olması nedeni ile müvekkil işbu faiz miktarından hukuken sorumlu olacak mıdır. İtiraz halinde %40 İ.İ.T. ve masraf ödenmesine sebebiyet vermemek için bu konuda yardımcı olur, değerli görüşlerinizi ve var ise emsal karar paylaşabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler. [/font]
|