Mesajı Okuyun
Old 01-02-2012, 16:49   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Mehmet Aslan
Değerli Meslektaşlar;

Diğer dairelerle eşit büyüklükte doktor muayenehanelerinin de bulunduğu, altında ise muhtelif büyüklüklerde dükkanların bulunduğu bir sitede; Genel Kurulda aidatlar farklı şekilde kararlaştırılmıştır. İlgili karar genel kurula katılmayan doktorlara da tebliğ edilmiş, uzunca bir süre geçmesine karşın itirazda bulunulmamıştır. Aklıma takılan sorular:

1- Genel Kurulda gereken çoğunluk sağlanarak alınan bu karar ile doktor muayenehanelerinin aidatları dairelerin iki katı olarak kararlaştırılabilir mi(Muayenelere gelen sayısının çokluğu, asansörü ve diğer hizmetleri daha çok kullandıkları da göz önünde tutularak)?

2- Genel Kurulda böyle bir kararın alınabilmesi için gerekli toplantı ve karar nisapları nedir?

3-Aidatların dükkanlarda/muayenehanelerde meskenlere göre farklı kararlaştırılabilmesi üzerine fazla aidat ödeyecek olan esnaf, tacir ve doktorların izleyebileceği itiraz prosedürü nedir?

Cevapları çok uzun yazılacak sorular sormuşsunuz. Soruların çözümü KMK 20 inci maddesinde yatmaktadır.

1- Kararlaştırılabilir. Usulüne uygun bir toplantı ile mümkündür.

2- Ana sözleşmede bu hususa ilişkin bir hüküm varsa, bu hükme uygun yapılıyorsa sorun yoktur. Ancak ana sözleşmede buna ilişkin bir hüküm yoksa tüm kat maliklerinin anlaşması ile bu mümkün olabilir. Çünkü madde iki türlü ilke belirlemiş; a-) kat maliklerinin eşit olarak katılmakla yükümlü olduğu giderler b-) Arsa payları oranında katılmakla yükümlü olduğu giderler. Sizin sorunuzda iki gider de yer almaktadır.

Bu iki ilke dışında ancak tarafların "anlaşması" ile bir ödeme biçimi belirlenebilir. Bu da oybirliği gerektirir.

3- Karar usulüne uygun alınmamışsa, diğer kat maliklerinden toplantıya katılıp karar aleyhine oy kullanmış olanlar 1 ay içinde, toplantıya katılmayıp kararı öğrenmesinden itibaren 1 ay içinde, kararın iptali için dava açabilirler.