Mesajı Okuyun
Old 01-02-2012, 12:51   #16
Av. Ali YILMAZKARA

 
Karar

Alıntı:
Yazan Av. R. Onur ÇINAR
+'lar yahut ='lerin matematiksel ifadeler olduğunu belirtmekle hukuk biliminde bu tip ifadelerin pek yer almaması gerektiği kanaatindeyim. (Mantık bilimi çerçevesinde yazılabilecek önermeleri ayrık tutarım)
Amme=Kamu nitelememi ayrık tuttuğunuz nazarda dile getirdiğimi -ki aksi sonuca varmak nasıl mümkün olabilir merak etmekteyim- belirtmek ister bilglilendirmeniz için teşekkür ederim. Edebi metinler dersi hocam aklıma geldi sayenizde yâd ettim kendilerini, nur içinde yatsınlar.

*Haklı bir sebep ve dürüstlük kuralından bahsedilmiş. Bilmiyorum ben hiç bir taksi ihtiyacımda geri çevrilmedim belki siz konuya çok hassasiyetle yaklaşıyorsunuz. Dolayısı ile benim nazarımda taksicinin -ki özellikle sıra usulü çalışılan yerlerde- kısa mesafe için müşteriyi kabul etmemesi de haklı görülebilir. Genel kuralın taksicinin ihtiyaca cevap vermesi olduğunu düşünmekle beraber bu tür durumların istisnai olabileceğini ve kendi iradesini ortadan kaldırılamayacak olduğunu düşünmekteyim. Her ne kadar yönetmeliklerden bahsedilmiş ise de ortada kanuni bir emir yoktur. Taksicinin her hal ve şartta müşteriye kapı açmasını emretmek nasıl ki özgürlüklere aykırı olacak ise bu haklı gerekçeyi dar anlamda değerlendirmek te o derece özgürlüklere aykırıdır kanısındayım.

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
Siz yanılıyorsunuz. Tıpkı taksicilik gibi, fırıncılık, akaryakıt bayiliği gibi işler de kamu hizmetidir. Kamu hizmeti yapanların iradesine bakılmaz.
"Siz yanılıyorsunuz." gibi keskin ve sert bir ifade kullanmanız ile Alıntı yaptığınız makale de bile tek ve üzerinde uzlaşı sağlanmış genel geçer, bir "Kamu hizmeti" tanımı olmayışının vurgusu çelişmektedir. Göreceli bir kavram söz konusu ise %100 doğru yoktur
Madem ki makale ile konuşacağız buyrun;
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/248/2245.pdf
Kamu Hizmeti Nedir? -Yazan Prof. Süheyp Derbil
"Kamu hizmeti = Kamusal görev + kamusal teşkilat
"Kamu hizmeti" dediğimiz işlerde kamuya hizmet maksadı güdülür. Kamu hizmeti denilen işler hükümet edenlerin idareleri veya denetleri altında görülür.
Kamu hizmetleri denilen işletmeleri düzenleyen, yürüten veya denetleyen kimselerin, hukuki durumları özel işletmeleri düzenleyen, yürüten veya denetleyen kimselerin hukuki durumlarından farklıdır. Birincileri kamu hukuku rejimine, ikincileri özel hukuk rejimine bağlıdır. Birincilerin icrai karar almak, kararlarını derhal uygulamak, kamulaştırmak, maddi vasıtalara el koymak, vatandaşları mecburi hizmete tabi tutmak gibi yetkileri vardı. İkincilerde böyle bir yetki yoktur."

Bu bağlamda bir taksicinin hizmetini kamuya, ammeye, topluma sunması fonksiyonel mana da yapılan işin hukuki anlamda "Kamu hizmeti" olduğu anlamına gelmez.

Alıntı:
Yazan Simurganka
Sayın meslektaşım,
Avukatlık Kanunu

AVUKATLIĞIN MAHİYETİ:
Madde 1 - Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.

diyerek mesleğimizin niteleliğini belirtmiştir. Sizin düşüncenize göre avukatlık da kamu hizmeti sayılmayacaktır. Bir hizmetin kamu hizmeti olması için ille de kamu görevlisi tarafından yerine getirilmesi gerekmez. Bu açıdan bakarsak kamu hizmetinin sınırlarını çok fazla daraltmış oluruz. Burada taksicinin faaliyeti kamu hizmeti sayılmalıdır. Zira bir meslektaşımın da dediği gibi ruhsat alıp bu işi yapmaktadır. Dolayısıyla işi kamu hizmetidir.

1- Avukatlık KANUNU açık ve net bir şekilde hizmetin az önce yukarıda bahsettiğim ve gerçek anlamda aslında hepimizin bildiği "Kamu hizmeti" olduğunu açık ve net bir şekilde belirtmiştir. Bu bağlamda ben Avukatlık da kamu hizmeti değildir diyemem. Demedim de... Bu sizin çıkarımınız, varsayımınız. "Bir hizmetin kamu hizmeti olması için ille de kamu görevlisi tarafından yerine getirilmesi gerekmez." Burada bir durmak ve düşünmek lazım. Avukatlık kanunu hizmetin "Kamu hizmeti" olduğu vurgusunu yapmakla beraber Avukatı bu hizmeti sunarken "Kamu görevlisi" konumuna da çıkartmaktadır. Misal; Avukata mesleğini icra ederken, mesleğinden veyahut yaptığı işten dolayı hakaret eden kişi TCK'ya göre "Kamu görevlisi"ne hakaretten yargılanır. Kafi gelmedi ise bir misal daha; Avukat mesleğini icra ederken "Kamu görevlisinin görevi ihmal suçunu işlemesine tabidir."

Hadi siz gidin taksiciyi bu bağlamda yargılayın yargılatın bakalım? Ya da taksici beni taksisine almadı diye idare mahkemesinde tam yargı davası açın...

Yüzeysel olarak hizmetin kamuya verilmesi ve bazı düzenlemelerin kamusal çerçevede yapılması yapılan işin ÖZEL olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz.

Taksinin T plaka olmasına dem vurulmuş, Peki sorarım neden Siyah plaka değil? Taksicilik ÖZEL HUKUK Rejimine tabi bir mesleki fonksiyondur. Ve özel hukukun temeli İRADEDİR taksicinin sizi kısa mesafe nedeniyle geri çevirmesine karşı "ZORUNDALIK" gerekçesi ile kendinizi savunamamalısınız.
Asıl bu hakkaniyete uygun olmaz.

Doğru veya yanlış fikirlerim bunlardır, karşıt fikirlere saygı duyuyor ve teşekkür ediyorum. Saygılar.