Mesajı Okuyun
Old 30-01-2012, 18:43   #4
halit pamuk

Alıntı:
Yazan Av.Adnan Koray
İzmir bölgesinde, örfü belde gediğine çok rastlanırmış. Ben hiç karşılaşmadım. Ama benim bildiğim zemin(arsa) ayrı bir maliki, üzerindeki yapının sahibi farklı bir maliki olmaz. Bu anlamda tek malik vardır o da Mahmut Yıldız'dır. Ama imar kanunda özel düzenleme olur, onu bilmiyorum.

ŞUNUN GİBİ :

"Örfü belde, Medeni Kanundan önce mahalli sosya-ekonomik ihtiyaçlardan doğan ve zemin mülkiyeti bir şahsa üzerindeki tasarrufa konu olan şeylerin mülkiyeti ise diğer bir şahsa ait olan çifte mülkiyet sistemidir. Medeni Kanunumuzda çifte mülkiyet sistemi kabul edilmediğinden 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 5. maddesi uyarınca bu tür tasarrufların tasfiyesi yoluna gidilmiştir. Anılan madde uyarınca "Belediye hudutları mücavir sahalar içinde veya dışında bulunan gedik ve zeminler (örfü belde-paftası) tamamen yıkılıp yok olarak (müntafi ve münhedim) varlıklarını kaybedip, kaybetmediklerine bakılmaksızın bu kanun hükümlerine göre tasfiye olunurlar. Tasfiyeye tabi tutulan taşınmaz mallardaki zemin hakları bedele çevrilmiştir. Zemin hakkı bedeli, ait olduğu taşınmaz malın zemine ait son emlak vergi değerinin 1/5 dir. Bu şekilde belirlenecek zemin hakkı bedeli, tapu idaresince gedik sahibinin müracatı halinde zemin hakkı sahibi adına emaneten milli bir bankaya yatırılır. Müracaat edilmediği takdirde zemin sahibi lehine Kanuni ipotek tesis edilir." hükmü öngörülmüştür. Kanunda gedik sahibinin başvurusu için bir süre tanınmamıştır. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 1477 sayılı genelgesi uyarınca gedik sahibinin makul bir sürede başvurusu olmadığı taktirde hesaplanacak zemin bedeli üzerinden "örfü belde" hakkı sahibi yararına kanuni ipotek tesis edilerek kütük sahifesi üzerindeki örfü belde kayıtlarının res'en terkin edileceği öngörülmüştür." (14. hd,11.7.2006 t. 2006/4692 E)