Mesajı Okuyun
Old 30-01-2012, 12:24   #3
Av. R. Onur ÇINAR

 
Varsayılan

Bence burada TCK 83'ün ilgisi yok zira bu madde koruma gözetme önleme yükümlülüğü olan bir kişinin sorumluluğunu düzenlemekte. Görevli polis memurunun gözaltındaki zanlının sağlığını ve hayatını koruması gibi. Kamyon sürücüsü hakkında araç yıkayıcısının sağlığını koruma gözetme yükümlülüğü koyan bir norm hatırlamıyorum.

Taksir düzeyinde bir kusur bulunması gereklidir. Burada damperin nasıl tamamen açıldığı araştırılmalıdır. Bilindik fizik kuralına göre var olan şey yok olmaz, etki olmadan tepki olmaz. Ayrıntılı incelenmeli.

Kamyon şöförü ve işletenin damper hakkında bakım yükümlülüğünü yerine getirdiği kanıtlanırsa sorumluluğu azalır diye düşünüyorum. Ancak çalışır vaziyette araç yıkatmasına müsaade etmesi her halde taksir olarak kabul edilmelidir.

Ceza hukukunun sevdiğim bir konusu. Size tavsiyem konusunda üç kişilik uzman bir heyet tarafından özel bir mütalaa hazırlatmanız ve bunu hem ceza hem de tazminat davalarında delil olarak kullanmanız.

Hak arayışınızda başarılar dilerim